Najčešća HPV infekcija
2

Istraživanje pokazalo da i homoseksualne žene mogu dobiti genitalne infekcije

M.A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema riječima stručnjaka, vrlo je opasan mit da homoseksualne i biseksualne žene ne mogu dobiti rak grlića maternice. Oni navode da se zbog ove pogrešne pretpostavke veliki broj žena uopće ne odlučuje na dolazak ginekologu, piše BBC.

Svaka seksualna aktivnost može dovesti do prenošenja HPV virusa sa zaražene na zdravu osobu, a HPV spada u red glavnih uzročnika velike većine karcinoma grlića maternice. Ujedno je HPV infekcija jedna od najčešćih spolnih infekcija. Istraživanje također pokazuje da jedna od pet žena iz ove skupine nikada nije bila na testiranju.

Svaka žena starosti između 25 i 64 godina trebala bi redovno ići ginekologu i trebala bi se redovno testirati, kažu zdravstveni stručnjaci. Podaci se zasnivaju na izvještaju o stavovima o pregledu grlića maternice i drugih genitalnih organa kod homseksualnih, ali i kod biseksualnih žena na sjeverozapadu Engleske.

I dok je većina bila svjesna da je potrebno redovno odlaziti na snimanje cerviksa, osam posto smatra da ženama koje imaju odnose s drugim ženama nije potreban test ili da ne znaju da li je to potrebno. Oko 21 posto smatra da su homoseksualne žene manje izložene riziku od raka grlića maternice u poređenju s heteroseksualnim ženama. Ispitano je više od 600 žena.

Ljekari u Engleskoj su rekli da ovo potencijalno može značiti da do 50.000 homoseksualnih i biseksualnih žena nikada nije otišlo na pregled kod specijaliste.

"Obmanjujuća informacija da homoseksualne i biseksualne žene nisu izložene riziku od ove bolesti je jedan od najopasnijih mitova u okolini, jer je stvorila odbojnost za preglede kod hiljada žena, što je glavna briga naše zajednice", kazao je dr. Michael Brady.