Zdravlje
9

Glorifikacija mršavosti: Čak 80 posto desetogodišnjakinja je bilo na nekoj vrsti dijete

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Najnovija američka studija dala je zabrinjavajuće rezultate - čak 80 posto desetogodišnjakinja je, u želji da budu što mršavije, bilo na nekoj vrsti dijete i posebnog režima prehrane.

Studija američke neprofitne organizacije Common Sense Media je pokazala kako je jedno od 4 djece bilo na nekoj vrsti dijete prije nego je napunilo sedam godina, većina djevojčica uzrasta od 6 do 8 godina želi da su mršavije. Zabrinjavajućih 80 posto 10-godišnjakinja ima iskustvo redukovanog režima ishrane kako bi izgubilo"suvišne" kilograme, a od tog procenta, jednu trećinu čine dječaci.

Claire Mysko ispred američke Asocijacije za poremećaje prehrane objašnjava zašto joj ovaj podatak nije isuviše šokantan.

"Djeca i mladi ljudi su pod velikim uticajem okoline, a živimo u svijetu koji konstantno vrši pritisak na nas kako trebamo biti što mršaviji i izgubiti 'suvišne' kilograme. Glorifikacija mršavosti je sveprisutan fenomen, tako da ne čudi da su mladi ljudi, pa čak i djeca toliko opsjednuti dijetama i mršavošću", pojašnjava Mysko za Huffington Post.

Ona dodaje kako su globalne kampanje protiv gojaznsti također utjecale na ovaj trend, te kako se danas mnogo govori o epidemiji gojaznosti.

"Istina, epidemija gojaznosti je veliki svjetski problem, no ipak trebamo biti svjesni toga da pred nama imamo i drugu epidemiju - porast osoba sa poremećajima prehrane i iskrivljene slike vlastitog tijela. Moramo raditi na tome da kontrolišemo i da se borimo protiv jedne epidemije, ali da to ne znači dodavanje ulja na drugu", poručuje Mysko.