Opasno i neugodno
66

Ginekolozi savjetuju ženama da nikada ne depiliraju stidne dlake

Klix.ba
Više od 87 posto žena redovno depilira stidne dlake, najčešće zbog kupaćih kostima koji su dizajnirani tako da dlake izvire mimo ruba. Ginekolozi poručuju kako to ne treba raditi, jer mogu nastati brojne komplikacije.

Blizu 60 posto žena imalo je već neku zdravstvenu komplikaciju zbog uklanjanja stidnih dlaka sa bikini zone, dok su još ozbiljniji problem imale žene koje potpuno uklanjaju stidne dlake. Dr. Vanessa Mackay istakla je kako su stidne dlake ključne za održavanje higijene vagine.

"Stidne dlake su prirodna prepreka koja čini vaginu čistom, smanjuju kontakt s virusima i bakterijama i štite osjetljivu kožu stidnice. Stidne dlake sprečavaju i da prašina i patogene bakterije uđu u tijelo te pomažu u kontroliranju vlažnosti, čime se smanjuje rizik za razvijanje infekcije", kazala je dr. Mackay.

Ističe kako uklanjanjem stidnih dlaka voskom ili brijanjem može doći do iritacije ili upale folikule dlake, što može uzrokovati otvorene rane.

"Kada se iritacija kombinuje s toplotom, to postaje okruženje za razvoj bakterija koje mogu uzrokovati bolesti", upozorila je.

Stidne dlake sprečavaju također dodir kože od kožu te se tako smanjuje rizik da se zarazite nekom bakterijom. Žene koje uklanjaju stidne dlake imaju veći rizik da se zaraze spolnim bolestima kao što su genitalne bradavice.

Neke žene koriste vosak kojim se prorjeđuju stidne dlake, a brijanje s druge strane ubrzava rast stidnih dlaka i povećava njihovu debljinu. Obje tehnike mogu dovesti do urastanja dlaka, što dovodi do upale i boli. Neki slučajevi se toliko zakomplikuju da je potrebno koristiti antibiotike ili imati manji hirurški zahvat.