Drevna kineska vještina
0

Akupunkturom protiv bolova i stresa

Sarajevo-x.com
Akupunktura je kineska medicinska tehnika koja se temelji na vjerovanju da su razne bolesti u ljudskom organizmu rezultat poremećaja ravnoteže energije koju Kinezi nazivaju chi.

Akupunktura je u ostatku svijeta postala popularna kad je američki predsjednik Richard Nixon, nakon posjete Kini 1972. godine, počeo javno propagirati njena pozitivna djelovanja na um i tijelo. Godine 1996. akupunktura je u SAD-u proglašena medicinskom tehnikom, a igle koje se koriste prilikom tretmana proglašene su medicinskim instrumentima, piše medicinski portal HealthProfs.com.

Akupunktura je drevna kineska vještina iscjeljivanja ubadanjem vrlo tankih igala na određena mjesta na tijelu koje ublažavaju ili otklanjaju mnogobrojne zdravstvene poteškoće i poremećaje, te liječe mnoge bolesti.

Ova metoda liječenja stara je gotovo 5.000 godina, a temelji se na prastarom učenju da je čovjek, kao i svi drugi živi organizmi, ispunjen životnom energijom chi, koja kruži našim tijelom, dok je nesmetani tok vitalne energije preduvjet energetske ravnoteže i psihofizičkog zdravlja organizma.

Ali, različiti vanjski faktori (negativna zračenja, hladnoća, ozljede, bakterije), kao i unutarnji (negativne emocije, stres, ljutnja, žalost), mogu izazvati neravnotežu. Tada će se protok chi energije poremetiti ili zaustaviti, te uzrokovati poremećaje u psihofizičkom funkcioniranju organizma, a može dovesti i do bolesti.

Bolesti i poremećaji koje se uspješno liječe akupunkturom su bolesti kičme i zglobova, zatim glavobolje, nesanica, stres, umor, te ovisnosti kao što su pušenje i alkoholizam.

Dokazano je također da je akupunktura djelotvorna protiv alergija, bronhitisa, astme i kožnih bolesti.