Ljubav i veze
42

Prirodna Viagra: Najbolje namirnice za pojačavanje libida i seksualne želje

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U potrazi za što snažnijom seksualnom željom i performansom, mnogi posežu za brojnim dodacima prehrani ili hemijskim supstancama u vidu različitih lijekova.

Ipak, prirodno je prirodno - ovo su neke od namirnica koje pojačavaju seksualnu želju.

Koštunjavo voće

U koštunjavom voću poput badema, oraha, lješnika, pistacija ili indijskih oraščića nalazi se dosta aminokiselina L-arginina koje pomažu u postizanju erekcije. Dobre masnoće u koštunjavom voću također snižavaju nivo holesterola, što ima blagotvoran učinak na zdravlje.

Dagnje

Zink, poznat i kao "mineral seksa" je iznimno važan za produkciju muškog spolnog hormona testosterona, kao i broja spermatozoida. Dagnje se godinama smatraju "hranom za plodnost".

Tamna čokolada

Tamna čokolada bogata kakaom smatra se jednim od najsnažnijih afrodizijaka jer sadrži feniletilamin koji otpušta hormon sreće endorfin, koji podstiče osjećaj povezanosti.

Lubenica

Noviji stručnjaci upravo lubenicu nazivaju "novom Viagrom", koja sadrži aminokiselinu citrulin koja je izuzetno dobra za kardiovaskularni sistem i opušta krvne sudove, te pojačava seksualni nagon.

Jaje

Često se o jajima govori kao o najčišćem izvoru proteina, a ona su uz to bogata vitaminima B6 i B5 koji balansiraju hormone i odgovorni su za zadrav libido.

Šparoge

Šparoge se smatraju "superhranom" kada je riječ o seksualnoj želji u pitanju, budući da sadrže folate koji učestvuju u proizvodnji histamina koji je neophodan za održavanje zdravog seksualnog nagona, kako kod žena, tako i kod muškaraca.

Avokado

Visoke količine folne kiseline u avokadu daju energiju, dok vitamin B6 podiže nivo proizvodnje muških hormona, dok avokado kod žena reguliše funkciju štitne žlijezde.

Banana

Banane sadrže bromelain, poznat po tome da pojačava libido, a velike količine magnezija daju energiju.