Najučinkovitija do sada
0

EllaOne, pilula za pet dana poslije

Sarajevo-x.com
Naučnici su razvili novu kontracepcijsku pilulu koja može spriječiti neželjenu trudnoću čak pet dana poslije seksualnog odnosa. Ova pilula je učinkovitija od svih postojećih, tvrde naučnici, no moguće ju je dobiti jedino uz liječnički recept.

Inače, na tržištu su dostupne pilule 'Levonelle' ili 'Plan B' , no naučnici tvrde da je nova pilula EllaOne djelotvornija.

Nova pilula je upoređivana sa već postojećim, a u israživanju je učestvovalo 1.700 žena u dobi od 16 do 36 godina.

Podijeljene su u dvije grupe, te je jedna grupa u roku od tri do pet dana nakon snošaja uzimala pilulu 'Plan B', dok je druga grupa uzimala pilulu 'EllaOne'.

Istraživanje je pokazalo da su u grupi koja je uzimala pilulu 'Plan B' zatrudnile 22. žene, dok je u drugoj grupi samo 15.

Naime, ukoliko žene koriste 'EllaOne' pilulu šanse za neželjenu trudnoću iznose svega 1,8 posto, dok šanse od neželjene trudnoće ukoliko se uzima pilula 'Plan B' iznose 2,6 posto.

Također, istraživane su i nuspojave, no žene su se samo žalile na glavobolju nakon uzimanja ove kontracepcijske pilule.

'EllaOne' pilula produžava vrjeme unutar kojeg žene mogu sprijećiti neželjenu trudnoću, no naučnici tvrde da je pilula za dvije trećine djelotvornija ukoliko se uzme u roku od 24 sata.

Ipak, zdravstveni radnici upozoravaju da ne bi trebalo ženama davati lažni osjećaj sigurnosti.

Kada se istraže sve nuspojave ova pilula će biti dostupna bez recepta.