lifestyle
1

Unuka posljednjeg mijanmarskog kralja živi u bijedi i zaboravu

Klix.ba
Princeza Hteik Su Phaya Gyi (Foto: AFP)
Princeza Hteik Su Phaya Gyi (Foto: AFP)
Princeza Hteik Su Phaya Gyi, unuka posljednjeg mijanmarskog kralja, živi u skromnom stanu u Yangonu. Njen život u siromaštvu daleko je od sjaja, moći i bogatstva njenog pretka.

Princeza kaže kako je u svom djetinjstvu imala čitavo jato sluga, a njena porodica još uvijek je uživala kraljevski status. Ipak, to je sve sada samo daleka uspomena.

Britanska kolonijalna vlast svrgnula je njenog djeda, kralja Thibawa, 1885. godine, a vojna hunta, koja je više od decenije vladala zemljom, držala je njenu porodicu daleko od očiju javnosti.

"Nisu željeli da budemo neko. Živim životom obične osobe već 60 godina. Naravno, sjećam se i nekih malo slavnijih vremena, ali to je bilo kada sam bila veoma mlada", kaže 90-godišnja princeza.

Uništenje monarhije dovelo je zemlju, tada zvanu Burma, pod čvrstu kolonijalnu vlast. Thibaw i njegova supruga Supayalat bili su deportovani u maleni indijski gradić Ratnagiri. Thibaw je preminuo u Indiji 1916. godine, a članovi porodice su otišli različitim putevima.

Neki su se skrasili u Indiji, a neki u Mijanmaru, koji je ostao pod britanskom upravom do 1948. godine, da bi pao pod vladavinu vojne hunte sve do 1962. godine.

Naredne vlasti su izbjegavale bilo kakvo spominjanje monarhije, budući da su je smatrali potencijalnim rivalom.

"Većina stanovnika je zaboravila kralja", kaže Than Swe, zamjenik ministra kulture i kraljevski historičar, koji je pokrenuo kampanju povratka Thibawovog tijela u Mijanmar. Posjeta mijanmarskog predsjednika Theina Seina Thibawovom grobu, tokom službenog puta u Indiju prošlog decembra, rasplamsala je interesovanje za mijanmarsku monarhiju.

Članovi kraljevske porodice u Mijanmaru su sve do pada smatrani polubogovima, da bi na kraju postali lutke britanske uprave. Restitucija kraljevske porodice razmatra se otkako je Mijanmar stekao nezavisnost. Porodica je nekoliko puta učestvovala u javnim aktivnostima, u službi vojne hunte, ali je to bilo kratkog daha i ubrzo su potpuno sklonjeni od očiju javnosti.

Najstariji kraljev unuk, princ Taw Phaya Gyi, učestvovao je i u Olimpijskim igrama, a pobunjenici su ga ubili 1948. godine. Princeza Hteik Su Phaya Gyi i njen mlađi brat, princ Taw Phaya (89), su danas jedini nasljednici dinastije Konbaung. Odbivši sitne prihode, koji su im ponuđeni nakon odlaska Britanaca, bili su prisiljeni da se snalaze sami.

Princeza i danas radi kao nastavnica, a porodična svađa iz '90-ih dovela je do gubitka kuće i života u kolibi. Koliba je često bila poplavljena, a zmije i pijavice bile su redovni gosti. Danas živi sa kćerkom i kaže da niko od njenih šestero djece, 20 unučadi i osam praunučadi nije pokazao interesa za oživljavanje kraljevske loze.

Zahvalna je Theinu Seinu na posjeti grobu njenog djeda, ali smatra da njegovo tijelo ne treba premještati.