lifestyle
0

Tragični život unuke Nelsona Mandele: Preživjela zlostavljanje, ovisnost, gubitak dvoje djece i rak

Klix.ba
Zoleka Mandela odrasala je pod budnim okom javnosti zbog popularnosti njenog djeda širom svijeta Nelsona Mandele. Život joj nije bio lagan. Ima samo 36 godina, a preživjela je zlostavljanje, ovisnost, rak dojke i smrt svoje djece. Sad pomaže drugima.

BBC je u svoju priču uvrstio "100 žena" u kojima ističe njihovu snagu. Kada je imala 10 godina njen djed je pušten iz zatvora. Znala je samo da je u zatvoru i bila je vrlo uzbuđena kada je došao kući. Polako je shvatala da je muškarac kojeg zove djedom osoba koja je dala veliku žrtvu za dobro zemlje. Uskoro je postao i prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike.

Dok se u državi situacija popravljala, Zolekin život se iznova raspadao. Kao dijete je bila seksualno zlostavljanja. Potom se borila s alkoholizmom i ovisnosti o drogama, preminulo joj je dvoje djece i dva puta se borila s rakom. Svoju priču podijelila je s javnosti kako bi pomogla drugim ženama koje prolaze kroz isto.

"Samookrivljavanje i ljutnja koju je osjećala kada je bila zlostavljanja umrtvili su bol i prvo piće je popila kada je imala devet godina. Sa 13 je počela koristiti droge i alkohol da pobjegne od stvarnosti. U 21. godini priznala je svojoj porodici da je ovisnica. Tada je već bila majka kćerke Zenani, a nakon toga dobila je i sina Zwelamija", piše BBC.

Zenani je poginula kada ju je dok je pješačila udario automobil. Imala je 13 godina. Zoleka je tada pokušala izvršiti samoubistvo i provela je 10 dana u bolnici. To joj je bio najteži period u životu.

"Pitala sam Boga zašto nije uzeo mene? Ja sam trebala biti ta. Moja djeca nisu zaslužila ovakvu majku", kazala je.

Dva mjeseca nakon nesreće otišla je na odvikavanje. To je bio početak novog života. U 32. godini dijagnosticiran joj je rak dojke. Previše se plašila i odbila je liječenje, ali je naknadno uradila dvostruku mastektomiju i podvrgnula se kemoterapiji. Ubrzo nakon toga ponovo je zatrudnjela, ali dječak Zwelami je rođen prerano i preživio je samo nekoliko dana. Nova tragedija u njenom životu.

Tri godine se liječila od raka i tada je upoznala svog zaručnika Thierryja Bashalu s kojim je dobila dijete i sve "kockice" su se posložile. Konačno je bila sretna. Nažalost, u aprilu ove godine otkrili su da se rak vratio i ponovo je na kemoterapijama. Svoju priču podijelila je putem društvenih medija s nadom da će inspirisati druge da ostanu jaki i bore se.

"Osjećam kao da je ovaj put mnogo lakše boriti se. Osjećam se kao da sam već pobijedila", kazala je.

Osnovala je i fondaciju koja radi na podizanju svijesti o sigurnosti na cestama u čast svoje kćerke Zenani. Sada je i ambasadorica koja podiže svijest o raku. "Bitno je da žene javno kažu, testiraju se i same se pregledaju. Utišajte rak prije nego on utiša vas", poručuje unuka Nelsona Mandele.