lifestyle
0

SAD: Dobitnik jackpota od $365 miliona još nepoznat

FENA
Ko god da je osvojio najveći američki jackpot ima otvoreni poziv da se vrati u prodavnicu gdje je prodan dobitni listić i podijeli bogatstvo.

"Da sam im ja prodala tiket, nadala bih se da će nešto dobiti - barem deset posto, što bi mi itekako odgovaralo", izjavila je
Stacey Carey, prodavačica u U-Stopu u ulici West O St., javio je AP.

Niko se nije pojavio u nedjelju da preuzme rekordni dobitak od 365 miliona dolara na Powerball jackpotu, saopćio je glasnogovornik Lutrije Nebraske Brian Rockey. Pošto su uredi zatvoreni tokom praznika Predsjedničkog dana, pobjednik ne bi mogao biti poznat ni do utorka, a moguće je ni tada.

Jim Haynes, vršilac dužnosti predsjednika Lutrije Nebraske, izjavio je kako dobitnici velikih jackpotova "imaju običaj čekati dok ne potraže pravnoga ili finansijskog savjetnika".

Dobitni brojevi izvučeni u subotu bili su 15, 17, 43, 44 i 48, a broj Powerballa bio je 29, sudeći po Udruženju lutrija više država sa sjedištem u Des Moines u Iowi, koje vodi igru u državama učesnicima.

U-Stop — koja bi zaradila bonus od 50.000 dolara da je prodala pobjednički tiket - u nedjelju je bila pretrpana novinarima i potrošačima, kazao je vlasnik prodavnice Mick Mandl.

"Svi žele pričati s nama. Oni su uzbuđeni", kazao je.

Carey je izjavila kako vjeruje da je pobjednički tiket prodan u njenoj prodavnici.

"Prodavac iz prethodne smjene rekao mi je kako je čuo da je prodan ovdje i provjerila sam lutrijski aparat i prilično sam sigurna da je prodan u ovoj prodavnici", kazala je.

U-Stop je prometna prodavnica gdje mnogi ljudi iz okoline Lincolna zastaju radi kupovine benzina, cigareta i lutrijskih tiketa.

"Imamo svu moguću klijentelu ovdje, tako da bi to mogao biti bilo ko - od bogatoga poslovnog čovjeka do nekoga sa skromnim primanjima ko živi u susjedstvu", kazala je Carey.

Prema snimljenim podacima, tiket je kupljen 15.09 sati i njegovi brojevi su kompjuterski stvoreni. Vlasnik tiketa imao je šanse jedan naprema 146,1 miliona da osvoji dobitnu kombinaciju.

Posjetioci prodavnice tokom vikenda pozdravljeni su bijelim transparentom na kojem je bila rukom ispisana poruka: "Dobrodošli u U-Stop, mjesto uplate najvećeg lutrijskog dobitka u američkoj historiji!"

Dobitnik tiketa ima na raspolaganju opcije ili da uzme jedinstvenu sumu ili da mu se dobitak iplati u vremenskom roku od 30 godina. Opcija u gotovini iznosi 177,3 miliona dolara, ili 124,1 miliona nakon poreza. Na osnovu plana isplate u ratama, prva rata bi iznosila 6.507.986 dolara nakon plaćenog poreza.

U oktobru prošle godine je porodica iz Oregona osvojila najveći jackpot u američkoj historiji kada je na tiketu osvojila 340 miliona dolara. Do tada je najveći jackpot u američkoj historiji iznosio 314,9 miliona dolara na Powerball jackpotu koji je osvojio čovjek iz zapadne Virginije na Božić 2002.

Dobitak velikog novca ne pokaže se uvijek sretnim. Jack Whittaker, dobitnik iz zapadne Virginije, izgubio je svoju 17- godišnju unuku zbog predoziranja drogom, u situaciji za koju su porodični prijatelji izjavili da je izazvana njenim naglim pristupom golemom bogatstvu.

Powerball se igra u 28 saveznih država, distriktu Kolumbija i na američkim Djevičanskim otocima.