Jednostavna priprema
30

Zanimljiv spoj kroasana i krofne: Popularna cromboloni peciva možete napraviti i kod kuće

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Cromboloni su lisnata peciva punjena različitim slatkim kremama. Iako zbog njihovog izgleda, priprema može komplikovano djelovati, uz gotovo lisnato tijesto možete vrlo jednostavno napraviti.
Ovaj zanimljivi spoj kroasana i krofne u posljednje vrijeme postao je vrlo popularan.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • jedno pakovanje lisnatog tijesta
  • jedno pakovanje mascarpone sira
  • 100 mililitara kondenzovanog mlijeka
  • 100 mililitara slatke pavlake
  • nekoliko kašika krema po želji
  • dekoracija (usitnjeni keks, orašasti plodovi i slično)

Priprema:

Razvijte lisnato tijesto u obliku pravokutnika, a onda ga izrežite na duge trake i svaku zarolajte. Stavite ih u kalup ili tepsiju pa pokrijte tepsijom na nekih 15 minuta. Potom ih pecite na temperaturi od 180 stepeni dok ne porumene.

Za to vrijeme pripremite punjenje tako što ćete umutiti mascarpone, kondezovano mlijeko, slatku pavlaku. Ukoliko želite različita punjenja, razdvojite kremu i u svaku posudu dodajte željeni krem. Najpopularniji su oni od pistacije, bijele i mliječne čokolade.

Kada su cromboloni pečeni, ostavite ih kratko ohlade i punite ih špricom. Na kraju, crombolone možete umočiti u ostatke kreme i posuti usitnjenim keksom ili orašastim plodovima.