Ima tri sloja
37

Voćni desert simpatičnog naziva: Jeste li čuli za kolač "jaje na oko"?

L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Kolač "jaje na oko" je osvježavajući desert simpatičnog naziva, a na čiji se vrh stavljaju polovice marelice ili breskve. Poželjno je da to bude voće iz konzerve, budući da se biskvit zalije sokom iz kompota.
Recept smo pronašli na Youtube kanalu Recepttura.

Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:

  • četiri jajeta
  • 180 grama šećera
  • 140 mililitara mlijeka
  • 120 mililitara ulja
  • 240 grama brašna
  • jedan prašak za pecivo
  • 150 militara soka iz kompota od marelica

Za bijeli sloj bit će vam potrebno:

  • 600 mililitara mlijeka
  • dva pudinga od slatkog vrhnja ili vanilije
  • 180 grama šećera
  • 400 grama milerama

Za gornji sloj bit će vam potrebno:

  • 15 ocijeđenih marelica iz kompota (mogu i breskve)
  • dva svijetla preljeva za torte
  • četiri kašike šećera
  • 500 mililitara vode

Priprema:

Za početak razdvojite žumanca i bjelanca. U posudu sa žumancima dodajte šećer i miksajte dok ne postane pjenasto. Potom dodajte 70 mililitara mlijeka i 60 militara ulja pa kratko umutite. Potom dodajte drugu polovicu mlijeka i ulja te odmah dodajte brašno i prašak za pecivo. Sve dodatno umutite mikserom.

U drugoj posudi umutite bjelanca u čvrst snijeg i ručno sjedinite sa smjesom od žumanaca. U namašćenu i pobrašnjenu tepsiju promjera otprilike 33 puta 19 centimetara ulijte smjesu, a onda pecite u zagrijanoj rerni 20 minuta na 180 stepeni.

Kada je biskvit pečen, ostaviti ga 10 minuta da se ohladi, a onda ga zalijte sokom od iz kompota te pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Za kremu pomiješajte prašak za puding sa šećerom te mu dodajte 20 kašika mlijeka od ukupne količine mlijeka. Ostatak mlijeka stavite da se kuha i kada zakipi, maknite sa strane. U mlijeko dodajte smjesu od pudinga i šećera te vratite na ringlu i uz stalno miješanje kuhajte dok se krema ne zgusne.

U vruću kremu dodajte mileram i sve dobro sjedinite. Kremu je potrebno odmah sipati preko biskvita i dobro je zagladiti. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad se krema ohladila, poredajte polovice marelica pazeći na razmak između njih.

Svijetli preljev za torte napraviti prema uputama s pakovanja. Kada se preljev zgusne, sipajte ga preko kreme i marelica. Kolač je potrebno ohladiti najmanje četiri sata prije rezanja i serviranja.