Tokom ramazana
130

Na Klix.ba pratite recepte nutricioniste Kenana Mandre: Donosimo vam prijedlog za prvi iftar

N. C.
Ćufte s povrćem
Ćufte s povrćem
Iftar može biti savršen spoj okusa i zdravih namirnica bez viška šećera i praznih kalorija, uz kvalitetne proteine i masti te zdravo povrće i voće. Tokom mjeseca ramazana na Klix.ba pratite recepte sastavljene prema savjetima nutricioniste Kenana Mandre.

Primjer je današnji prijedlog iftara - ćufte sa začinjenim povrćem, zlatna juha od bundeve i začina prepuna zdravih masnoća, antioksidansa, protuupalnih sastojaka i vitamina A, C i E, a za desert zdravija verziju tufahije sa cimetom i šlagom od vanilije s niskim udjelom ugljikohidrata prema savjetu nutricioniste.

Ćufte sa začinjenim povrćem

Ovo jednostavno, izdašno jelo s niskim udjelom ugljikohidrata, savršeno je za početak Ramazana. Ćuftete od mesa peku se u pećnici, gdje se pirjaju u umaku od paradajza s češnjakom, paprikom i karfiolom. Ovaj zasitniji obrok poslužujemo s grčkim jogurtom za neodoljivi toplo-hladni kontrast.

Način pripreme:

Karfiol, zelenu papriku i cherry paradajz narežite na ploške i poredajte na papir za pečenje te prelijte maslinovim uljem i paradajz sosom i tako pecite 15 minuta na 200°C.

U međuvremenu pripremite mesnu smjesu od 800 grama mljevene junetine, 2 jaja, izrežite glavicu luka, jedan češnjak, malo peršina, kumina, korijandera, cimeta, soli i crnog papra. Umijesite meso sa ostalim sastojcima i formirajte male loptice. Izvadite povrće iz pećnice i poredajte ćuftete preko i nastavite peći još pola sata. Ovo jelo ima 440 kcal po porciji od čega 39 grama proteina, 24 grama zdravih masti i samo 13 grama ugljikohidrata.

Krem supa od bundeve
Krem supa od bundeve

Začinjena krem juha od bundeve

Bundeva, đumbir, karfiol, sjemenke lana, krem sir – kao i niz aromatičnih začina i drugih hranjivih sastojaka – čine ovu krepku juhu s malo ugljikohidrata savršenim zalogajem. Prepuna zdravih masnoća, antioksidansa, protuupalnih sastojaka i vitamina A, C i E, ova juha je poput gutljaja zrake sunca. I ne samo to — jednostavno je napraviti i fantastičnog je okusa.

Način pripreme:

Stavite 100 grama maslaca u lonac na srednje jakoj vatri. Dodajte jedan nasjeckani luk i jednu crvenu papriku (sačuvajte malo za ukras) i kuhajte dok ne omekšaju. Dodajte malo đumbira, kurkume, soli, papra i temeljac od povrća. Zatim dodajte 200 grama sitno sjeckanog karfiola i 500 grama sitno sjeckane bundeve, miješajte dok se ne sjedine.

Tufahije bez šećera
Tufahije bez šećera

Poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri 25 minuta ili dok sve ne omekša, povremeno miješajući. Dok se juha kuha, u maloj tavi na srednje laganoj vatri otopite 100 grama maslaca i dodajte sjemenke lana. Često miješajte dok se sjemenke ne ispeku i zamirišu. Maknite s vatre. Kada je juha skuhana, izblendajte je, dodajte 100 grama krem sira i prstohvat cimeta, a zatim kuhajte još 5 minuta. Za posluživanje prelijte vrhnjem, sačuvanom crvenom paprikom i prženim sjemenkama konoplje.

Lagane tufahije bez šećera

Odmah ćemo se složiti da su tufahije samo one prave ali dajte šansu ovim makar kao desert od jabuke sa umakom od vanilije. Imaju puno manje kalorija s obzirom da sadrže samo 12 grama ugljikohidrata.

Za pripremu umaka od vanilije uzmite 50 grama maslaca, vaniliju, kašiku 100 grama vrhnja za šlag i sve kuhajte 5 minuta dok ne postane kremasto. Zatim dodajte žumanjak uz snažno miješanje. Stavite u hladnjak da se potpuno ohladi. Jabuke operite i ogulite te izvadite jezgru i narežite na tanke ploške. U tavi zagrijte maslac i zapržite ploške dok ne porumene. Pred kraj dodajte cimet. Jabuke poslužite tople s umakom od vanilije.