Slasni zalogaji
116

Donosimo starinski recept za kolač od jabuka čije tijesto ne morate mijesiti

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kolač od jabuka, čije se tijesto ne mora mijesiti često nazivaju i "sipanim kolačom". Zbog svoje jednostavne pripreme, ovaj starinski recept često je na trpezi mnogih domova.

Najprije, za ovaj kolač trebamo razdvojiti suhe sastojke, sastojke za nadjev i ostale.

Suhi sastojci

  • dvije čaše oštrog brašna
  • jedan prašak za pecivo
  • dvije čaše griza
  • jedna čaša šećera
  • jedan vanilin šećer

Sastojci za nadjev:

  • jedan kilogram očišćenih jabuka
  • jedna čaša šećera
  • jedna do dvije kašike cimeta (u ovisnosti o tome koliko volite ovaj začin)

Ostali sastojci:

  • 150 grama margarina
  • šećer u prahu

Priprema:

Očišćene jabuke naribati na veći ribež. Potom ih izmiješati zajedno sa čašom šećera i cimetom. U drugoj posudi izmiješati suhe sastojke. Tepsiju u kojoj ćete peći kolač namastiti margarinom. Izvagati trećinu suhih sastojaka i ravnomjerno ih rasporediti u tepsiji.

Potom ravnomjerno stavite pola nadjeva od jabuka. Ponovo stavite trećinu suhih sastojaka pa ostatak jabuka. Završite kolač s ostatkom suhe smjese. Kada ste to uradili, narežite tanke kriške margarina preko kolača.

Kolač pecite 45 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni. Servirajte ga ohlađenog, a neposredno prije rezanja, pospite ga šećerom u prahu.