Sigurnost tokom leta
10

Znate li zašto putnici u avionu nemaju isti pojas kao piloti i stjuardese

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Jeste li se ikada zapitali zašto putnici u avionima dobivaju samo sigurnosne pojaseve oko struka, dok piloti i stjuardese dobivaju višestruke pojaseve?

Piloti imaju sigurnosne pojaseve u pet tačaka, a stjuardese imaju pojaseve u četiri tačke, dok putnici imaju samo jedan jednostavan pojas.

Prema Aerosavvy.com, pojasevi oko struka dizajnirani su da rade u skladu s položajem sjedala ispred putnika. Naime, nasloni na stolicama su tu da pomognu apsorbirati udar i spriječiti tijelo da dostigne opasne brzine – ako se avion iznenada zaustavi.

Pilotski pojasevi su pak pričvršćeni u pet tačaka i imaju dodatnu 'podmorničku' traku koja prolazi između njihovih nogu, a koja je dizajnirana kako bi spriječila silu iznenadnog slijetanja da im tijelo ne izbaci ispod upravljačke ploče.

Putnicima je mnogo lakše nepravilno pričvrstiti jedan pojas, bilo slučajno ili namjerno, u pokušaju da se udobno smjeste. Uz to, čak i dodavanje remena koji ide na ramena znači da bi sjedala morala biti teža da bi ga držala. Zbog toga je položaj remena važan jer on pomaže smanjiti vjerojatnost da ćete udariti u naslon stolice ispred sebe dovoljnom snagom da se povrijedite.

U međuvremenu, osoblje aviona ima sigurnosne pojaseve koji štite njihov torzo i omogućuju im da mogu brzo izaći sa svojih sjedala kako bi pomogli putnicima.