Savjeti za putovanja
37

Znate li koji je najbolji dan za rezervaciju avionske karte?

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
U prošlosti ste možda čuli da je "tajni" najbolji dan za kupovinu avionskih karata utorak, ali to više nije način da se dobije dobra ponuda. Umjesto toga, prema Expediji, idealan dan za rezervaciju leta je nedjelja.

Za domaće letove, rezervacija na kraju vikenda može putnicima uštedjeti oko pet posto, a za međunarodne letove uštede su skoro 10 posto.

Još jedan savjet za putovanje koji bi vas mogao iznenaditi jeste taj da je petak idealan dan za početak domaćeg putovanja. Polazak na početku vikenda (umjesto ponedjeljka, koji se smatrao najjeftinijim danom za let) će donijeti uštedu od više od 15 posto.

Za međunarodne letove, najjeftiniji dan za početak putovanja je četvrtak, što će putnicima uštedjeti više od pet posto. I za domaće i međunarodne letove, općenito je jeftinije započeti putovanje u drugoj polovini sedmice (od srijede do subote) u poređenju sa prvom polovinom (od nedjelje do utorka).

Putnici koji planiraju svoja putovanja za 2022. također mogu ostvariti ogromne uštede tako što će biti fleksibilni i odabrati pravi mjesec za putovanje: za međunarodne letove, avgust je idealan za letenje, kada putnici mogu uštedjeti skoro 20 posto, u odnosu na putovanje u jeku sezone praznika u decembru.

Biti pametan putnik ne znači samo znati koji je dan najbolji za kupovinu avio karata. Također se radi o odabiru pravog doba dana. Ranojutarnji letovi obično znače manje gužve, a također vam daju više mogućnosti da stignete na drugi let tokom dana ako vaš let zakasni ili se otkaže.

Izbjegavajte posljednji let u danu kad god je to moguće, posebno tokom zimskih mjeseci putovanja, kako biste smanjili šanse za propuštene linije ili ostajanje na aerodromu zbog lošeg vremena.

Kad god je moguće, odaberite direktne letove. Odabir opcije bez presjedanja može malo olakšati rješavanje neočekivanih kašnjenja, gužvi ili otkazivanja, jer ne morate brinuti o ulasku na drugi let. Ako ne možete uzeti direktan let, pobrinite se za dovoljno vremena za presjedanje u slučaju da vaš prvi let kasni.