Raj na planeti
271

Zanzibar je zemlja začina, rajskih plaža i tirkiznog mora

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Zanzibar je dio istočnoafričke države Tanzanije te se sastoji od dva veća otoka Unguje i Pembe te mnogih manjih otoka.

Zanzibar je otočna poluautonomna pokrajina koja se ujedinila s Tanganjikom 1964. godine u Ujedinjenu Republiku Tanzaniju. To je arhipelag u Indijskom okeanu, 25-50 km od obale afričkog kopna, a sastoji se od mnogih malih ostrva i dva velika: Unguja (glavno ostrvo, neformalno nazvanog Zanzibar) i ostrvo Pemba.

Osim otoka Unguje i Pembe, također Zanzibar se sastoji od mnogobrojnih koraljnih grebena i manjih otoka. Otoci su izrazito niski, nadmorska visina najvišeg vrha je samo 120 metara.

Glavni grad je Zanzibar City, koji se nalazi na ostrvu Unguja. Njegov historijski centar, Stone Town, nalazi se na listi svjetske baštine.

Turizam na Zanzibaru je novija aktivnost, vođena promocijom vlade koja je izazvala porast sa 19.000 turista 1985. godine na 376.000 2016. godine. Na ostrvu su dostupna preko pet luka i Međunarodni aerodrom Abeid Amani Karume, koji može opsluživati ​​do 1,5 miliona putnika godišnje.

Morski ekosistem Zanzibara važan je dio ekonomije za ribolov i algakulturu i sadrži važne morske ekosisteme koji djeluju kao rasadnici riba za riblje populacije Indijskog oceana. Štaviše, kopneni ekosistem dom je endemskog zanzibarskog crvenog kolobusa, geneta zanzibarskog servalina i izumrlog ili rijetkog zanzibarskog leoparda.

(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)

Pritisak turističke industrije i ribarstva, kao i veće prijetnje kao što je porast nivoa mora uzrokovan klimatskim promjenama stvaraju sve veće brige za okoliš u cijelom regionu.

Postoje značajni dispariteti u životnom standardu stanovnika Pemba i Unguje, kao i razlika između urbanog i ruralnog stanovništva. Prosječan godišnji prihod je 2.500 dolara. Otprilike polovina stanovništva živi ispod granice siromaštva.