Anglo-zanzibarski sukob
26

Na današnji dan se desio najkraći rat u historiji, trajao je manje od sat vremena

F. H.
Uništena sultanova palača (Foto: Wikimedia)
Uništena sultanova palača (Foto: Wikimedia)
Britansko-zanzibarski rat iz 1896. godine se odigrao 27. augusta i trajao je 40 ili 43 minute ovisno kojem se izvoru više vjeruje. Smatra se za najkraći rat u ljudskoj historiji, a završio je britanskom pobjedom.

Sultan od Zanzibara Hamad bin Tuhwani umro je 25. augusta. Njegov nećak, Khalid bin Bargash, preuzeo je vlast, ali su ga Britanci smatrali previše nezavisnim. Dali su prednost Hamudu bin Muhammedu.

Nekoliko sati nakon smrti sultana Khalid je pruezeo vlast bez britanskog odobrenja, a i pored britanskih upozorenja počeo je da raspoređuje svoje snage oko sultanske palače. Novi sultan je palaču ubrzo osigurao sa oko 3.000 vojnika, nekoliko topova, a posjedovao i skromno naoružanu jahtu u luci.

Velika Britanija je već u luci imala usidrena dva ratna broda, a u pomoć je pozvan i treći. Kako bi zaštitio konzulat britanski predstavnik Basil Cave je poslao trupe na otok.

Komandant britanskog broda HMS Saint George poslao je ultimatum Khalidu tražeči od njega i njegovih trupa da napuste palaču i predaju trupa do o 9:00 ujutro 27. augusta ili podlegnu britanskoj vatrenoj moći. Khalid je odbio, vjerujući da Britanci neće ispuniti svoju prijetnju.

U devet sati ujutro britanski brodovi su započeli paljbu na palaču koja je ubrzo izgorjela. Trupe odane sultanu su u kratkom roku izgubile oko 500 vojnika, a 40 minuta kasnije samo je jedan britanski mornar bio teže ranjen.

Britanske snage skupa sa odanim zanzibarskim trupama držale su glavnu cestu na periferiji grada sve dok se Khalid nije predao. U zbrci je potražio utočište u njemačkom konzulatu.

Do istog poslijepodneva, Ḥamud ibn Moḥammed je imenovan sultanom Zanzibara. Nove vlasti su odmah pristale na sve britanske uvjete, uključujući i zahtjeve koje se tiču ukidanje ropstva.

Nijemci su dopustili Khalidu da živi u egzilu na kopnu u Dar es Salaamu, gdje je ostao dok ga Britanci nisu uhapsili tokom Prvog svjetskog rata. Khalid je umro u Mombasi 1927. godine.