Putovanja
38

Upoznajte gradove domaćine SP-a u Brazilu

Klix.ba
Rio de Janeiro
U petak će navijači 32 reprezentacije saznati u kojim će grupama i gradovima moći gledati svoje omiljene igrače na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Britanski Mirror predstavio je gradove domaćine SP-a.

Rio de Janeiro će vjerovatno biti najomiljenija destinacija narednog ljeta, što je sasvim razumljivo. Blagoslovljen prekrasnim prirodnim ljepotama ovaj grad ima također veoma kvalitetan noćni život i domaćinski raspoloženo stanovništvo.

Iako će u Brazilu za vrijeme Svjetskog prvenstva biti zima, na plažama će biti vrlo živo, pa će za pravo brazilsko iskustvo i istinski ugođaj biti dovoljno da se zavalite u stolicu i gledate zgodne Brazilke, odbojku na pijesku, trgovce koji nastoje privući pažnju atraktivnim proizvodima.

Poduzetnički i urbani duh

Isto tako, slikovit je Salvador, koji se nalazi uz obalu u državi Bahia. Grad je to prepun historije, sa kamenim ulicama i oronulim zgradama, ali također i sa kilometrima plaže. Posjetitelji će moći vidjeti koliki je tu utjecaj Afrike na moderni Brazil, jer se u tom gradu naveliko trgovalo šećerom, ali i robljem.

Sao Paulo je nešto drugo i u njemu se osjeti poduzetnički i urbani duh. On, međutim, nudi i vrlo raznovrsne sadržaje kada je riječ o noćnom životu, shoppingu i kuhinji. Ljubitelji hrane će u ovom gradu doći na svoje, jer tu ima ponešto za svakoga. Samo je bitno da ne "zaglavite" u saobraćaju i ne zakasnite na utakmicu.

Za one koji preferiraju nešto ležerniji pristup životu, Belo Horizonte je dobra opcija. Pravo je zadovoljstvo istraživati njegove dijelove, među kojima su živopisne aleje i drvoredi te brdska naselja. Regija u kojoj se nalazi grad je poznata po dobroj kuhinji u kojoj su prvenstvo domaći proizvodi.

Recife je primamljivo odredište sa svojim zapanjujuće lijepim plažama, ostrvima i plovnim putevima zbog kojih je dobio naziv Brazilska Venecija.

Sljedeći na listi gradova domaćina je Natal, koji slovi za najsigurniji grad u Brazilu i privlači veliki broj posjetitelja, a potom i Fortaleza, koja se može pohvaliti atraktivnom plažom i relikvijama portugalske kolonizacije.

Za "evropski osjećaj" tu je Porto Alegre na jugu zemlje. Odredište je to za milione imigranata tokom godina i lučki grad poznat po svojoj germanskoj arhitekturi i kuhinji. Nešto je hladniji od gradova u centralnom Brazilu i na sjeveru, baš kao i Curitiba, gdje je ranije ove godine pao i snijeg.

Grad usred amazonske prašume

Manaus nije baš nogometna Meka, ali će vjerovatno biti intrigantno mjesto za vrijeme turnira. Smješten usred amazonske prašume, zasigurno će privući one koji vole istraživati neistražena područja.

Cuiabá je najzapadnije od gradova domaćina, a turistima nudi Pantanal, kolosalnu tropsku močvaru koja je dom za životinje i biljke koje se ne mogu naći nigdje drugdje u Brazilu.

Glavni grad Brasília dizajniran je i izgrađen od nule u kasnim 1950-im i ranim 1960-im godinama prošlog stoljeća. Grad je to koji posjeduje određeni šarm, mada mu nedostaju prirodne ljepote koje krase druge brazilske gradove.