Zimska idila
60

Posjetili smo božićni market u Beču, jedan od najboljih adventskih sajmova u Evropi

N. O.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Beč je jedna od najčešćih preporuka za novogodišnje praznike, a nedavno je uvršten na Independentovu listu 10 najboljih adventskih sajmova u Evropi.

Posjetili smo nekoliko od ukupno 14 lokacija božićnih sajmova austrijske prijestolnice, a ona ispred impozantne gradske vijećnice nas je oduševila.

Najposjećeniji i najpoznatiji božićni sajam Christkindlmarkt se nalazi upravo ovdje gdje velika božićna jelka dominira centrom sa desetinama okolnih štandova koji nude čitav spektar sezonskih proizvoda.

Tradicionalna božićna pijaca nudi božićne poklone, ukrase za jelku, rukotvorine, kulinarske delicije, slatkiše i topla pića. U dijelu Ice Dream na božićnoj pijaci, klizači mogu klizati po romantično osvijetljenom parku gradske vijećnice na klizaljkama.

Posebna atrakcija za zaljubljenike je Herzerlovo drvo. Za djecu postoji panoramski točak visok 12 metara, a u parku božićni svijet s vozom za irvase, jaslice, dječja koliba i vlastito klizalište.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Organizatori ovog božićnog sajma nastavili su prošlogodišnji koncept, koji podrazumijeva porodično orijentiran i ekološki održiviji sajam. To podrazumijeva da će 75 posto hrane i pića koje nude gastronomski štandovi biti regionalni i sezonski proizvodi u skladu s kriterijima za bio certifikaciju.

Pored Christkindlmarkta, za ljubitelje aristokratskog stila, ističe se božićni sajam ispred dvorca Schönbrunn, koji se održava po trideseti put, ili impresivno božićno selo kod Belvedera s baroknom kulisom i visokokvalitetnim ručno izrađenim proizvodima.