Park od 50 miliona dolara
3

Pogledajte oazu usred pustinje u Abu Dhabiju: Svakodnevno su joj potrebni milioni litara vode

B. R.
"Al Ain Adventure Park" (Screenshot: "Al Ain Adventure Park")
"Al Ain Adventure Park" (Screenshot: "Al Ain Adventure Park")
Usred pustinje u Abu Dhabiju napravljena je rijeka koja je dio parka vrijednog 50 miliona dolara. Tvrdi se da je ovo prvo mjesto za rafting, vožnju kajakom i surfanje na Bliskom Istoku.

Park "Al Ain Adventure" nalazi se u podnožju brda te predstavlja neobičan prizor na području na kojem ne postoje prirodne rijeke i na kojem su temperature zraka tokom ljeta i do 49 stepeni celzijusovih.

Kako je objavio CNN, ovaj park je nastavak svega onoga što je u ovoj zemlji vještački napravljeno. Pa su tu i vještačka kiša, vještački snijeg i vještačka plaža.

Kanali rijeke spomenutog parka ukupno su dugi 1,2 kilometra, pružajući kajakašima i rafterima izazovno putovanje. Park je prepoznat u cijelom svijetu, pa i među sportskim profesionalcima. Dolaze profesionalni rafteri, kajakaši i surferi. "Al Ain Adventure" je posebno omiljen za trening te redovno ugošćuje 300 sportista iz 35 država.

Upravljanje i održavanje parkom je izazovno. Voda u rijeci je desalinizirana voda iz emirata Ras Al Khaimah koji je udaljen 300 kilometara. Desalinizacija podrazumijeva pretvaranje morske u slatku vodu kako bi se zadovoljili najviši standardi. Svakodnevno se koristi 48,4 miliona litara vode.

Park "Al Ain Adventure" je ponovo otvoren u decembru prošle godine, poslije trogodišnje pauze usljed pandemije koronavirusa, prenosi CNN.