Prora
15

Napušteno Hitlerovo odmaralište na obali Rügena postaje luksuzno ljetovalište

Klix.ba
(Foto: EPA)
Tri godine prije nego je Njemačka izvršila invaziju na Poljsku 1939. godine, Adolf Hitler naredio je konstruisanje najvećeg svjetskog turističkog odmarališta na obali ostrva Rügen.

Godine 1936. Njemačka je insistirala na konceptu "narodne zajednice" iz Prvog svjetskog rata. Bez obzira na sva dešavanja, imali ste osjećaj da su Nijemci jedinstveni.

"Nacistička država bila je u razvoju, a njemačka vizija je bila puna nade. Tako je nastala Prora", rekao je historičar Roger Moorhouse za Business Insider.

Za tri godine više od 9.000 radnika izgradilo je 4,3 metara dugu zgradu od cigli i betona. Kompleks je bio namijenjen za odmor njemačkih radnika koji su u obližnjoj fabrici radili bez predaha, a imao je kapacitet od 20.000 mjesta.

U međuvremenu je počeo Drugi svjetski rat i izgradnja Prore je obustavljena. Moorhouse ističe da je Prora trebala biti jedna od najimpresivnijih zgrada na svijetu, a smatra da je Gestapo na ovaj način htio primamiti Nijemce na Hitlerovu stranu.

S obzirom na to da su u Evropi počela razaranja, radnici su se vratili u svoje fabrike, a Prora je pala u zaborav. Daily Mail piše da je postala propali nacistički san ostavljen da propada narednih nekoliko decenija.

Njemačka kompanija "Metropole Marketing" je 2013. godine otkupila prava za obnovu Prore. U planu imaju izgradnju luksuznih apartmana i kompleksa. Radove planiraju završiti do 2022. godine, a za jedan luksuzni apartman trebat će vam između 400.000 i 725.000 dolara.