BiH
452

Prije 67 godina proradila pruga Brčko - Banovići koju je gradilo čak 60.000 osoba

Piše: D. Brkić
Prije 67 godina prugom Brčko - Banovići prošao je prvi voz. Uz zvuke koračnice: "Jedan, dva, jedan, dva, omladina Titova kreće na rad, zove obnova", blizu 60.000 omladinaca iz 20 zemalja svijeta učestvovalo je u gradnji legendarne pruge davne 1946. godine.

Pruga je duga 92 kilometra, a ideja o njenoj gradnji postojala je prije izbijanja Drugog svjetskog rata, jer su vlasti željele povezati bogati banovićki bazen s važnim prometnicama tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Odmah nakon Drugog svjetskog rata, u maju mjesecu 1946. godine, počela je gradnja pruge, koja je izgrađena u rekordno kratkom vremenskom roku.

Omladinci su od maja do novembra 1946. godine iskopali tone i tone zemlje i kamena, izgradili dva tunela u dužini 667 metara i napravili čak 22 mosta ukupne dužine 455 metara.

Danas sa željezničke stanice u Banovićima ne kreće putnički voz ka Brčkom. Ostale su teretne linije ka Osijeku i gradovima u Srbiji te ka Termoelektrani Tuzla. Jubilej pruge je i ujedno i jubilej Banovića, koji su 7. novembra 1946. godine faktički i osnovani.

Na koncu, podsjetit ćemo na riječi velikana Miroslava Krleže: "Nije ovo prva pruga na svijetu sigurno, ali je prva koju su izgradila djeca".