Putovanja
0

Miholjsko ljeto na Cincaru i Troglavu

FENA
(Foto: FENA)
Za 23 planinara iz Sarajeva protekli vikend je bio bio više od uspona na Troglav na planini Dinara i uspona na najviši vrh planine Cincar.

Kolorit zlatne jeseni na prostranstvima Livanjskog, Kupreškog i Glamočkog polja, na visoravni Kruzi te širina horizonta prema Kamešnici, Tušnici, Staretini, Šatoru, Vranu - planinama koje pregrađuju BiH od Dalmacije bili su istinsko uživanje za ljubitelje prirode koji su u organizaciji PD Energoinvest pohodili planine nadomak Livna i Glamoča.

Dvodnevna planinarska tura, organizirana pod vodstvom visokogorki Hasne Smječanini Emire Hukić, članica Stanice planinarskih vodiča Sarajevo, bila je prilika da se otkrije djelić ljepote prirode u tom dijelu BiH.

Sunce miholjskog ljeta posebno je upotpunilo subotnji pohod na Troglav i nedjeljni uspon na Cincar gdje su planinari imali "bliski" susret s divljim konjima koji nesmetano "jezde" širokim prostranstvima Cincara.

Svake godine ih je više, a ovog ljeta, kaže predsjednik PD Cincar Ivo Čeko, na svijet su stigla još 43 ždrebeta, tako da je sada oko 300 divljih konja koji "tutnje" na Kruzima.

Udoban smještaj u novom planinarskom domu "Kruzi" uz ljubazne domaćine članove PD Cincar iz Livna bit će za sarajevske planinare dodatni razlog da ponovo posjete taj kraj.

Cincar je planina u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, sjeveroistočno od Livna. Nalazi se izmeđe Kupreškog i Glamočkog polja na granici glamočke i livanjske općine.

Najviši vrh je Cincar na 2.006 metara nadmorske visine.

Građena je uglavnom od vapnenca i dolomita. Južne i jugozapadne strane obrasle su planinskim pašnjacima, a sjeverne gustom uglavnom crnogoričnom šumom.

Ispod jugozapadnih padina Cincara pruža se prostrana visoka kraška površ Krug (Kruzi) pokrivena vrtačama i drugim kraškim oblicima. Cincar odvaja najveće polje, Livanjsko od Kupreškog polja.

Tu su još i planine Midena (1.221 m n/v ) , Grabovica (1.066 m n/v ) i Tušnica (1.697 m n/v ) koje ga odvajaju od Duvanjskog polja, dok ga Golija (1.890 m n/v ), Staretina (1.675 m n/v ) i Šator (1.873 m n/v ) odvajaju od Glamočkog polja.

Troglav s 1.913 metara nadmorske visine je najviši vrh Dinare - planinskog masiva na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a pruža se u smjeru sjeverozapad-jugoistok i dugačak je 84 km.

Vodiči Hasna i Emira su pohod na Troglav organizirali tzv. kružnom turom. "Mery" stazom, strmom i atraktivnom planinari su se popeli na Troglav, a spustili se drugom klasičnom stazom preko Malog Troglava.

Staza dobrim dijelom vodi kroz šumu, a pri vrhu ide preko stijena i sipara.

S Dinare se unaokolo vide Tušnica, Staretina, Šator, Cincar, Kamešnica s vrhom Konja koja se uzdiže na visinu 1.856 metara iznad mora. One odvajaju BiH od Dalmacije.

Na prostranim planinskim pašnjacima iznad Livanjskog polja u vrijeme Austro-Ugarske monarhije počeo se proizvoditi livanjski sir. U to vrijeme su se ovce tjerale na ispašu na Cincar, gdje ima i jedan prirodni izvor, i upravo tu Austro-Ugarska je organizirala prvu mljekaru.

U prošlom stoljeću na ispaši je tokom ljeta bilo i do 15.000 grla ovaca. Danas se mogu vidjeti na tim prostorima ostaci kamenih stočarskih nastambi i tzv. švabine štale.

U povratku nakon dvodnevnog uživanja u prekrasnim vrhovima, kratka šetnja kroz staru gradsku jezgru Livna. Posebna impresija je Duman, izvor rijeke Bistrice koja podsjeća na izvor Bune u Blagaju.

Na stotinjak kvadratnih metara jedna pored druge stara čaršijska džamija, pravoslavna i katolička crkva.

Franjevci su tokom posljednjeg rata sačuvali od uništenja vrijedne freske iz pravoslavne crkve.Potvrda je to, uprkos svemu, multikulturalnosti BiH, od Kulina bana do današnjih dana...

Sve tri vjerska objekta kao i srednjovjekovna kula su proglašeni nacionalnim spomenicima.

Tu su i Veis kula, Firdusova kula, Pirijina kula, stara vunovlačara, mlinovi, slapovi), džamija Glavica sa sahat- kulom i Balaguša, samostan Gorica s galerijom velikana livanjskog slikarstva Gabrijela Jurkića i etnološkom zbirkom, stara livanjska groblja, Gimnazija, kupalište Ploče i Sturba.

Protekli vikend za mlađe planinare bio je prilika da otkriju prirodne i kulturno-povijesne ljepote jednog dijela BiH na području Livna.

Putovanja uvijek i iznova obogaćuju novim "vidicima".