Deset zimskih avantura
0

FOTO / Kupanje na vodopadu i skijanje na vulkanu

Sarajevo-x.com
Prvi snijeg je pao i zima je sve bliža. Britanski Telegraph donosi vam listu deset prijedloga gdje i kako provesti svoj godišnji odmor.

Mount Tokachidake, Hokkaido, Japan

Zašto stajati u redu za ski lift kada se možete spuštati niz vulkan? Možete se penjati na 800 metara nadmorske visine, pod 40 stepeni nagnutim terenom, izloženi vjetru brzine 70 km/h. Preporučuje se posjeta u terminu od novembra do juna, mada je februar najbolji period.

Torres del Paine, Patagonia

Doživite svoju vlastitu Patagonijsku odiseju pod šatorom, pijući izvorsku vodu sa ledenih rijeka i pokušaju da pronađete naredni kamp prije mraka. Najbolje je otići od novembra do marta.

Kilimanjaro, Tanzania

Temperatura pada i do -30 stepeni Celzijusa, a s obzirom da se vrh Uhuru nalazi na 5895 metara nadmorske visine, visinska bolest je skoro neizbježna. Bez obzira na to, od svih najviših planina na svakom kontinentu, Kilimanjaro je najpristupačnija. Najbolje je otići krajem decembra do sredine marta ili od kraja juna do oktobra.

Spust bobom na olimpijskoj stazi u Utahu

Brzina od preko 120 km na sat izgledat će zastrašujuće dok se spuštate stazom pod skoro 90 stepeni, ulazeći u krive poput rakete. Termni odlaska koji se preporučuje je od oktobra do februara.

Utrke sanki sa psima na Arktiku

Provedite sate putujući pejsažom koji djeluje vanzemaljski sa zaleđenim šumama, jezerima, kanjonima i planinama. Scene bez ijednog pokreta zamrzunte u dugu zimsku pauzu. Iako sankanje sa psima djeluje mirno, daleko je brže i uzbudljivije nego što to većina ljudi očekuje. Pravo vrijeme za takvu aktivnost je od decembra do aprila.

Krstarenje po Antarktiku

Posjetite netaknutu divljinu na lagan način, krstarećim brodom na kojem su obavezni lijekovi protiv morske bolesti. Na putovanju možete vidjeti morževe, pingvine i plažau od crnog pijeska, a najbolje je da to uradite od novembra do marta.

Plivanja na rubu Viktorijinih vodopada

Približite se ivici čuvenog vodopada u Zambiji dok gledate kako se 19.280 miliona kubika vode spušta tokom minute sa 100 metara visine. Između augusta i decembra ili tokom januara "Đavolji bazen" je dovoljno mir za plivanje.

Rafting na Zambeziju

Rijeka Zambezi važi za jednu od najekstremnijih rafting destinacija sa nekoliko brzaca šestog nivoa. Najbolje je posjetiti od oktobra do maja.

Penjanje na glečeru Fox, Novi Zeland

Stavite svoje krampone i počnite nezaboravnu avanturu penjanja na glečerima čiji se oblik mjenja iz sata u sat.

The Overland Track – Cradle Mountain-Lake, St Clair National Park, Tasmania

Ova šetnja koja traje od pet do osam dana ne može se nazvati običnom šetnjom po parku. Šetači istražuju planine, doline ispresjecane glečerima, duboka jezera i divlje rijeke. Čak i sredinom ljeta uslovi u parku brzo mogu postati hladni, vjetroviti i vlažni, tako da je važno da ponesete odjeću i opremu za najgori mogući scenario. Najbolje je otići u oktobru i novembru, a vrh sezone je od decembra do marta.