"Od Save do Adrije"
107

Kako je nekad izgledao turizam u BiH: Prospekti i vodiči na njemačkom i češkom

N. O.
Foto: Historijski arhiv Sarajevo
Foto: Historijski arhiv Sarajevo
Na Svjetski dan turizma Historijski arhiv Sarajevo na svojoj Facebook stranici podijelio je kako su turistički vodiči i prospekti za Bosnu i Hercegovinu izgledali u prošlosti.

Dok danas društvene mreže, Google mape, web recenzije i mogućnost online rezervacija smještaja na drugom kraju svijeta olakšavaju putovanja i pripremu turistima - u prošlosti je to izgledalo mnogo drugačije.

Na Facebook stranici Historijskog arhiva podijeljen je podsjetnik kako je turizam u BiH izgledao u periodu austrougarske uprave te u ranim godinama 20. stoljeća.

Za posjetitelje BiH postojalo je više vodiča, putopisa, automobilskih karata koji su olakšavali put.

Među podijeljenim fotografijama može se pronaći ilustrirani vodič kroz Bosnu i Hercegovinu, a koji datira iz 1910. godine. Prikazuje djevojku iz Bosne, a donosi i 48 dodatnih ilustracija.

Također, podijeljen je i vodič koji je štampan u Beču 1897. godine, a koji govori o Bosni i graničnim zemljama te donosi opise zemlje i ljudi "između Dunava i Jadrana".

Za posjetioce iz Češke izdat je vodič na češkom jeziku, a u periodu austrougarske uprave u BiH postojao je i praktični vodič s voznim redom bosanskohercegovačkih željeznica.

Jedan od vodiča donosi karte te pregled apoteka, banaka, drogerija, frizera, hotela, kafića, restorana te drugih značajnih lokacija za turiste.