Sve popularnija tura
88

Jeste li znali da u Crnoj Gori možete vidjeti flamingose?

I. S.
Screenshot: YouTube/zenepalika6987
Screenshot: YouTube/zenepalika6987
Oni koji odluče posjetiti Park prirode u Ulcinju imaju priliku na jedinstven doživljaj - mogu posmatrati flamingose, koji se smatraju simbolom Ulcinjske solane.

Crna Gora je među rijetkim evropskim državama u kojima je moguće vidjeti ove ptice. Flamingosi su još 2003. registrovani ovdje, a 2010. godine je 180 njih ovdje provelo zimu. Nakon toga se broj nastavio povećavati. Ornitolozi su 2011. zabilježili više od 450 flamingosa, u novembru 2012. 735, a u oktobru 2014. registrovano je oko 2.500 jedinki.

Ulcinjska solana nastala na prostoru nekadašnje močvare i plitkog jezera zvanog Zogajsko blato. Bilo je okruženo šumama tamarisa. Na albanskom jeziku zog znači ptica. Ova solana je među najvećim na Mediteranu, zauzima oko 14.5 kvadratnih kilometara. Prije četiri godine proglašena močvarom od međunarodnog značaja te je uvrštena na Ramsar svjetsku listu močvarnih područja.

Flamingosi su poprilično flegmatične ptice, koje lutaju plitkim vodama od jutra do mraka u potrazi za hranom i povremeno se odmaraju. Međusobno komuniciraju pomoću zvukova koji podsjećaju na žamor gusaka, samo što su, naravno, glasniji.

Kao što svi znamo, oni često stoje na jednoj nozi, dok je druga uvučena ispod tijela. Međutim, etiologija ovakvog ponašanja još uvijek nije u potpunosti objašnjena. Skorašnja istraživanja pokazala su da stajanje na jednoj nozi smanjuje gubitak toplote, shodno tome da su ptice ektotermne životinje i da provode dosta vremena u hladnoj vodi.

Turističke agencije organizuju ture kako bi turistima približili ovaj čarobni svijet flamingosa. Naime, birdwatching je u proteklih nekoliko godina postao naročito popularan. Saznat ćete brojne zanimljivosti o flamingosima i drugim pticama koje žive ovdje. Zabilježeno je gotovo 250 vrsta ptica, a neke od njih su: pelikani, kormorani, čaplje, ibisi, šljukarice selice itd.