Putovanja
27

Gdje ljetovati: Egzotične destinacije sve pristupačnije, ne preporučuje se odlazak u Egipat

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sezona godišnjih odmora već je krenula, a mnogi se još uvijek nisu odlučili gdje će provesti nekoliko dana ljetnog odmora. Pozitivna stvar je da su cijene za neke egzotične destinacije opale, a mnoge turističke agencije nude i plaćanje aranžmana u ratama. Ministarstvo vanjskih poslova BiH i dalje drži upozorenje za putovanje u Egipat.

U upozorenju ističu kako je situacija u turističkim mjestima trenutno mirna, ali se preporučuje da se slijede uputstva turističkih agencija i ovlaštenih vodiča. Rigorozne su kontrole kako bi spriječili moguće terorističke napade.

Opreznost zbog mina

"Preporučuje se oprez u pustinjskim regijama, priobalnom pojasu Crvenog mora i Sinaju te Sredozemlju jer su mnoga područje zapadno od Alamejna i uz sudansku i libijsku granicu još uvijek minirana. U Egiptu postoji ogromna stopa saobraćajnih udesa koji nadilaze broj od 5000 godišnje zbog velike nepažnje vozača i lošeg stanja automobila. Stoga se preporučuju izuzetne mjere opreza", stoji u preporukama Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zbog sigurnosne situacije rijetki su aranžmani za ovu zemlju, ali upravo zbog toga su cijene pale pa se mogu naći i aranžmani od 600 KM pa naviše.

Sigurnosni uslovi i dalje su veoma složeni u Tunisu, ali se ova zemlja više ne nalazi na listi upozorenja MVP BiH.

Grčka je iz godine u godinu vrlo tražena destinacija. Zbog problema sa imigrantima i čestim protestima tokom prošle godine, Grčka je spustila svoje cijene, pa u čarima njenih otoka možete uživati po cijeni od 600 KM.

Cijena vize za Kubu 22 eura

Havana, Kuba
Havana, Kuba

Sve traženija destinacija je Kuba. Ono što državljani BiH trebaju znati je da je prilikom turističkih putovanja na Kubu potrebno posjedovati turističku karticu (Tourist Card) koja se može kupiti u bilo kojem Konzulatu Kube u svijetu za 22 eura. Na osnovu turističke kartice boravak na Kubi je moguć do 30 dana. Cijene aranžmana kreću se od 2.200 KM.

Peru
Peru

Ukoliko pripadate krugu osoba koje vole posjetiti historijske lokacije poput Perua, bitno je da znate da se viza izdaje u Bukureštu. Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorava bh. državljane da se zbog narkoterorizma i određenih gerilskih grupa preporučuje izbjegavati određene dijelove zemlje kao što su pokrajine Huanta i La Mar (Ayacucho), pokrajina Tayacaja (Huancavelica), pokrajina la Convención (Cuzco) i pokrajina Satipo. Ne preporučuje se putovati u nenaseljene dijelove u pokrajinama Amazonas i Loreto.

Novina za turiste koji putuju u Tursku je da putnici moraju posjedovati putne isprave sa rokom važenja minimalno 120 dana. Cijene su prihvatljive i imaju aranžmani od 800 KM.

Egzotične destinacije

Neke od posebnih destinacija čije su cijene pale su Jamajka (viza se izdaje u Berlinu, cijene aranžmana od 1.000 KM), Maroko (potrebna viza, aranžmani od 1.300 KM), Palma da Mallorca (ne treba viza, aranžmani od 1.200 KM), Sicilija (ne treba viza, aranžmani od 1.400 KM), Tajland (viza se izdaje u Budimpešti, aranžmani od 2.000 KM), Bali (potrebna viza, aranžmani 2.500 KM), Maldivi (ne treba viza, aranžmani od 2.400 KM), Sejšeli (ne treba viza, aranžmani od 2.400 KM), karipski otoci (potrebna viza, aranžmani od 3.000 KM), te Šri Lanka (viza se izdaje u Beču, aranžmani od 3.000 KM), Bora Bora (aranžmani od oko 3.000 KM iz zemalja regije).

Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo je upozorenje i za putovanje u Jemen, Libiju, Irak, Ukrajinu i Siriju.