Putovanja
7

VIDEO / Divovska gumena patka uplivala u hongkonšku luku

Klix.ba
Luka u Hong Kongu uvijek je prepuna dešavanja, ali divovska gumena patka koja je uplivala u nju privukla je pažnju velikog broja stanovnika.

Hiljade ljudi skupilo se u hongkonškoj luci kako bi ispratili dolazak gumene patke na napuhivanje, visoke čak 16,5 metara.

Holandski umjetnik Florentijn Hofman, autor ove predimenzionirane gumene igračke, opisao je način na koji je stanovništvo dočekalo patku kao neodoljiv te je rekao da je veoma sretan što je patka stigla do Hong Konga.

"Godinama želim da posjetim Hong Kong, a moja patka je to uspjela prije mene“, rekao je Hofman. Hofmanova patka je do sada posjetila brojne svjetske gradove, poput Osake, Sydneya, Sao Paola i Amsterdama. U hongkonškoj luci Victoria Harbour nalazit će se do 9. juna, a naredna stanica su Sjedinjene američke države, dok je tačna destinacija strogo čuvana tajna.

Hofman je rad na ovom projektu počeo još 2001. godine. "Ja je vidim kao stvar odraslih. Čini da se opet osjećate mladim i podsjeća vas na djetinjstvo kada nije bilo stresa ili ekonomskog pritiska te niste morali brinuti o plaćanju računa“, rekao je Hofman.