Gostoljubivi mještani
27

Divni San Juan: U glavnom gradu Portorika možete se zabaviti na bezbroj načina

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Glavni grad Porotorika San Juan otvoren je za sve poslovne aktivnosti, a one koji su tu turistički ovaj grad osvojit će prelijepim plažama, energičnim noćnim životom i društvenim otočnim šarmom.

Godinu i po nakon što je ovo područje pogodio uragan Maria u Portoriku se govori o nadi i napretku, a tropska vegetacija ponovo cvjeta, piše The New York Times.

Iako treba obaviti još mnogo posla, jer se neka ruralna područja još uvijek ne mogu u potpunosti oporaviti, u glavnom gradu San Juanu življe je nego ikada. Trgovine, hoteli i restorani funkcioniraju kao i obično. Kulturni život je također bogat. U ovom gradu naići ćete i na prelijepe plaže, dobre koktele, zaraznu muziku i vrlo gostoljubive mještane.

Foto: The New York Times
Foto: The New York Times

Ono što turisti koji su posjetili ovaj grad preporučuju jeste da obilazak počnete doslovno okusom grada. Pekare širom San Juana prodaju savršeno slatko pecivo zvano mallorca, slatki kolač u obliku puža. Ovo jelo potječe iz Španije i svjedoči njenom snažnom utjecaju na lokalnu kuhinju (Porotriko je bio španska kolonija od ranih 1500-ih do kasnih 1800-ih godina).

Ukoliko ste vegetarijanac, ovaj grad je savršen za vas. Svakog petka organizira se vegetarijanska večera u Ocean Parku, koju priprema grupa domaćih kuhara. Ovi događaji koji su otvoreni za javnost imaju opuštajuću i gostoprimljivu atmosferu.

Foto: The New York Times
Foto: The New York Times

Uzgajivači kafe iz Portorica izgubili su blizu 80 posto svojih usjeva nakon uragana Maria, ali zahvaljujući grupi poljoprivrednih poduzetnika i aktivista industrija se sprema dići na noge. U ulici Loiza u malenom kafiću Con Cé možete probati mješavinu odabrane lokalne kafe, ali možete pojesti i dobar doručak.

Osim u hrani, u San Juanu možete uživati i u savršenom zalasku sunca te toplom karipskom povjetarcu. Ne zaboravite otići i na 90-minutni pomorski izlet koji uključuje informativne razgovore, lagane obroke i koktele i košta otprilike 80 američkih dolara.

San Juan ima kilometre prelijepih plaža u koje udaraju tirkizniopavi valovi. Širok, neprekinuti pijesak plaže Isla Verde obrubljen je palmama i omiljen je među mještanima i posjetiteljima. Ako vam plivanje i šetnje nisu dovoljni, možete rezervirati sat za surfanje ili iznajmiti jet-ski za šta će vam trebati oko 70 dolara za trideset minuta.

Foto: The New York Times
Foto: The New York Times

Domaće proizvode možete pronaći na zelenoj tržnici koja se održava svake subote. Na tom mjestu farmeri iz Portorika prodaju svoje proizvode poput avokada, manga i papaje. U ponudi su i lagani obroci i pića uključujući supe i cijeđene voćne sokove. Tržnica se nalazi u prostranom dvorištu nekadašnjeg muzeja, a gdje se sada nalazi hotel Mercado Agrícola Natural Viejo San Juan.

Stari dio grada San Juan je jedan od najšarmantnijih i kulturno najznačajnijih kolonijalnih četvrti, ovo mjesto odlikuju stare, šarene kuće i kamene ulice. Neke od znamenitosti su i tvrđava iz 16. stoljeća Castillo San Felipe del Morro, muzej Museo de las Américas te vojna kasarna iz 1854. godine. Ona nudi pregled historije ove regije, kao i povremene izložbe istaknutih portorikanskih umjetnika kao što su José R. Alicea.

Foto: The New York Times ( Castillo San Felipe del Morro)
Foto: The New York Times ( Castillo San Felipe del Morro)

Ono što nikako ne smijete propustiti da probate ako ste već u San Juanu je pina colada koja je i nastala u ovom gradu.