Putovanja
30

Crna Gora od turizma očekuje milijardu eura

FENA
Cilj Crne Gore je u ovoj godini ostvari milijardu eura prihoda od turizma, izjavila je Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak.

Radak u razgovoru za Tanjug, uoči početka ljetne sezone u Crnoj Gori, ističe da je ta zemlja u prošloj godini ostvarila više od 800.000 eura prihoda od turizma, a da ove godine cilja na milijardu.

Razlog za optimizam, kako kaže Radak, statistički su podaci iz prvog kvartala ove godine, ali i već ugovorene rezervacije i buking za predstojeću sezonu.

"Imajući u vidu kakva je predsezona i statistički podaci za prvi kvartal ove godine, gdje smo imali uglavnom posjete iz Njemačke, Francuske, Velike Britanije i regije, gdje imamo pozitivne trendove, i imajući u vidu ugovorene aranžmane i najavljeni buking, očekujemo da će ponuda u ovoj sezoni biti bolja nego što je bila u rekordnoj 2015. godini", istaknula je Radak. Napomenula je da je prethodna godina bila rekordna s aspekta prihoda i noćenja za crnogorski turizam, pa čak i u odnosu na 1987. godinu koju crnogorski hotelijeri spominju kao jednu od najboljih godina crnogorskog turizma.

Radak navodi da su posljednjih desetak godina utrostručeni prihodi Crne Gore od turizma i da je taj progres, kada su u pitanju prihodi i posjeti, evidentan.

Kaže da je to rezultat predanog rada turističkih djelatnika, hotelijera i drugih u toj gospodarskoj grani, koji se trude ponudom i odnosom cijene i kvalitete, koji mora biti adekvatan da bi turisti došli, poboljšaju rezultate.

Ono što je prednost Crne Gore u odnosu na druga odredišta je što na malom prostoru i u kratkom vremenskom periodu pruža mogućnost uživanja na moru u nekom od crnogorskih nacionalnih parkova ili na sjeveru, na planinama, istaknula je Radak, dodavši kako i Podgorica, kao glavni grad te zemlje, ima što ponuditi turistima.