Putovanja
310

Britanski Telegraph: Posjetite Sarajevo, probajte ukusnu bosansku hranu i uživajte

Klix.ba
Britanski The Telegraph objavio je, u okviru svoje sekcije "Travel", tekst o Sarajevu naslovljen "36 sati u Sarajevu" u kojem promoviraju historijske, kulturne i turističke znamenitosti glavnog grada BiH.

Sarajevo je ovaj put privuklo pažnju zbog organizacije obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

"Latinski most otkriva potpunu otpornost i vitalnost grada, uporedo s mračnom historijom", kaže se u tekstu.

The Telegraph navodi kao razlog za posjetu Sarajevu upravo u junu veliki broj aktivnosti koje će se dešavati povodom manifestacije "Sarajevo srce Evrope". Osim savjeta gdje prenoćiti, u tekstu se promovira gdje jesti kvalitetnu i tradicionalnu bosansku hranu i uživati u pogledu. Na prvom mjestu je nezaobilazna Baščaršija koju opisuju kao srce osmanskog Sarajeva.

Turistima se savjetuje da je glavni grad BiH najbolje istražiti pješke. Pod obavezno se navodi "probati ćevape".

"Nemoguće je doći u Sarajevo i ne primijetiti nedavnu historiju i posljedice opsade Sarajeva. Mnoge zgrade još uvijek imaju rupe od gelera koje su svakodnevno bile pod paljbom. Najsnažniji pokazatelj šta se u tom gradu dogodilo je mali Muzej tunel koji izgrađen na zapadu grada pod aerodromskom pistom i koji je bio jedini prolaz iz i u opkoljeno Sarajevo kojim je prolazila hrana, a mnogi su i pobjegli tim putem na slobodu", piše Telegraph.

Ilidža se svakako mora posjetiti zbog svoje historijske važnosti ali i opuštanja. Naime, na njoj je Franz Ferdinand odsjedao i uživao u junu 1914. godine.

"Prema lokalnoj legendi, ako se napijete vode sa česme sa Sebilja, vratit ćete se ponovo u Sarajevo", poručuje Telegraph turistima.