Putovanja
139

Bicikl je zdrava navika: Otkrivanje BiH na dva točka, od Jajca do Banje Luke

Klix.ba
Cijela Bosna i Hercegovina je jedan veliki park prirode. Gdje god živjeli, na istoku ili zapadu, pored Save ili mora, uvijek imate priliku odvojiti se od dnevnog ludila i opustiti se uz ono što je bilo prije nas i, nadajmo se, ako ne budemo neodgovorni, bit će i poslije nas.

Uživati u prirodi i upoznavati te kutke Bosne i Hercegovine možete, naravno, činiti na bezbroj raznih načina, ali jedan koji je u ekspanziji i sve popularniji posljednjih nekoliko godina je biciklizam. Ali, ne biciklizam koji vas vodi direktno u prirodu, među drveće i pored potoka, nego onaj viteški, cestovni, uz koji možete uživati čak i više ako ijednom u životu sjednete na dvotočkaša s tankim gumama.

Cestovni ili drumski biciklizam je jedna od najtežih, ako ne i najteža sportska disciplina na svijetu. Profesionalci na najvećim svjetskim trkama prelaze više od 200 km u jednom danu i tako dvadeset dana zaredom. Sreća je, kada želite stvarno uživati u cesti, da ne morate voziti ni brzo, a ni dugo kao što to oni rade. A kada ste na cesti i imate ispravnog cestovnjaka, to je kao da ne vozite prosječan automobil – to je kao da vozite neki sportski, pa kada i ne vozite brzo, vi znate da će vas taj bicikl povući onoliko koliko budete željeli, nebo je granica.

I, kako se ta cesta i bicikl na njoj, a vi na njemu, uklapaju u priču o prirodi, naslijeđu pa i kulturi u Bosni i Hercegovini? Pa, stvar je u tome da ste uvijek blizu svih tih zanimljivosti i da uvijek, u svakom trenutku možete stati i uživati – niko vas ne tjera da vozite bicikl više nego što želite (osim ako ne trenirate, a to je onda jedna posebna priča). I onda, kao što je to bio slučaj proteklog vikenda, kada su momci iz Team GIRO ekipe, takmičarski dio udruženja Giro di Sarajevo, vozili dionicu od Jajca do Banje Luke, kada se zadesite u prelijepom i fascinantnom kanjonu Vrbasa, jednostavno se zaustavite pored ceste i uživate u huku vjetra. Hoćete li nazad ili naprijed, opet je vaša odluka.

Na ovoj posebnoj turi, a saznat ćete i zašto je takva, svratili su i u Jajce. Posjetili smo vodopad, naravno, ali i Jajačku tvrđavu, kraljevski grad koji je sagradio Hrvoje Vukčić Hrvatinić, osnivač grada Jajca. Tu su stolovali naši kraljevi, na vrhu brežuljka koji okružuju, kao prirodna zaštita, rijeke Pliva i Vrbas. Upravo slijedeći ovu drugu, putešestvija je krenula prema Krajini. Prva stvar koja će vas oduševiti pored ceste je fascinantni graditeljski poduhvat hidrocentrala Jajce 1 i 2. Sa postrojenjima dijelom uklesanim u stijenu, ove fabrike struje su izgrađene sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća, a nakon agresije na BiH doživjele su i sanaciju. Iako u punom pogonu, gledajući sa strane, istinska su turistička atrakcija.

Ekipa sjeda na bicikle i nastavlja dalje, sve do vrha uspona i vidikovca s kojeg se pruža pogled na zadivljujući kanjon Vrbasa i na meandar koji rijeka tvori. Naravno, kada ste na dvotočkašu, nije vam potreban ni poseban parking kao kada ste u autu, niti pravite gužvu na cesti dok se zaustavite. Kratko stajanje i fotografisanje okrepljuju duh, i onda kreće spust, nekih desetak kilometara. Kanjon se sužava, a ljetnu vrućinu mijenja povjetarac koji uvijek puše između dvije stijene.

Tu sa desne strane se može vidjeti i staza za kajak koja izgleda divlje kao da je u Boliviji, a ne u BiH. Naravno, takmičenja se redovno održavaju i to je samo još jedan bonus ako svoj put isplanirate kada je jedno u toku.

Na izlazu iz kanjona ekipu iz Sarajeva dočekuju lokalni biciklisti iz klubova BSK i Summit te svi zajedno prolaze kroz predgrađa, a onda i kroz centar Banje Luke. Lijepe djevojke šetaju gradom, bašte su pune, ljudi uživaju u divnom danu. Biciklisti ipak nemaju priliku da više prave pauze, tačno u 15 sati moraju biti u Kampusu Univerziteta, kako bi ova tura dokazala svoj specijalni karakter s početka priče. Naime, Giro di Sarajevo je u Banju Luku stigao kako bi zajedno s investitorom kompanijom Lactalis BH i lokalnim partnerom Srednjom građevinskom školom otvorio natkriveni parking za bicikle koji od subote služi svim Banjalučankama i Banjalučanima te njihovim biciklima. Uz goste, bicikliste i pripadnike medija održan je i kratki govor svih učesnika, a zadovoljstva nije manjkalo.

Parking je inače idejno rješenje inžinjera saradnika Giro di Sarajevo i pripremljen je po svjetski priznatim smjernicama. Poklon za sve one kojima vremenske prilike i neprilike nisu problem, ali i sjajan dan na dva točka. Prelijepo okruženje i zadovoljstvo poklanjanja su odlična kombinacija. Projekat koji je inicirao Giro di Sarajevo nastavlja se narednog vikenda, kada natkriveni biciklistički parking dobija jedan drugi bh. grad. Ime grada neka ostane iznenađenje, mada je rekreativna vožnja do njega, uz uživanje u ljepotama BiH, sasvim izvjesna.