Ideja arhitekata za Salerno u Italiji
20

FOTO / Apartmani sa sjajnim pogledom na more u napuštenom mostu

Klix.ba
Kada se proširila vijest da bi stari most u Salernu u Italiji mogao biti srušen, tim arhitekata je preuzeo odgovornost na sebe da spase most i izvuku najveću moguću korist iz svega toga.
Samuel Nageotte i kompanije OFF Architecture i PR Architects su udružili snage i predstavili set vertikalnih naselja izgrađenih jedno na drugom ispod mosta.
Korištenjem ove tehnike, privatni stanovi bi bili poredani vertikalno, a javne površine bi bile postavljene horizontalno, što bi stvorilo nevjerovatan grad ispod ove relikvije italijanskog inžinjerstva.
Inspirisan antičkim mostom, Solar Park South će se sastojati od sistema mostova i tunela. Most bi spajao javne površine kao što su centri kulture, odmarališta i trgovine, a tunelima bi bili regulisani rezervoari za vodu, parking prostor i druge potrebe.
Tim planira za izgradnju iskoristiti što je moguće manje materijala, a cijelo naselje će biti izgrađeno kao jedno veliko eko selo. Sakupljanje kišnice bi stvaralo zalihe vode za sve potrebe, a obližnji vulkan Etna bi zagrijavao sve prostore.