lifestyle
189

Put oko svijeta stavljen na pauzu: Motociklista Goran Višnjić doživio nesreću tokom pohoda za Vareš

Piše: I. P.
Rođeni Varešanin Goran Višnjić je sredinom marta otpočeo humanitarno putovanje motociklom kojem je cilj bio sakupljanje finansijskih sredstava za pomoć obrazovanju vareške djece i kupovini opreme za tjelesni odgoj.

Višnjić je u sklopu pohoda "Ride About" planirao da iz australskog Brisbanea preko Azije mtociklom kroz tri mjeseca dođe u svoj rodni Vareš. Nažalost, sredinom aprila, tokom vožnje cestom u Kini, Višnjić je doživio saobraćajnu nesreću od koje se još uvijek oporavlja.

Djevojka koja je vozila motocikl preticala je dva kamiona u krivini, prešla na Goranovu stranu i udarila ga.

"Slomio sam desnu ruku u zglobu tako da nisam u mogućnosti da nastavim putovanje ove godine. Planiram da nastavim iduće godine tamo gdje sam stao, a u posjetu BiH dolazim krajem juna", rekao je Višćić u razgovoru za Klix.ba.

On se nakon privremenog boravka u šangajskoj bolnici vratio u Brisbane gdje se i dalje oporavlja. Nažalost, Višnjić nije u mogućnosti da kaže šta će se desiti i kada će tačno moći da nastaviti svoj put.

"Moram obaviti još nekoliko pregleda kod specijaste i nadam se da ću do kraja maja znati šta će se desiti sa mojim putovanjem", rekao je Višnjić.

Motocikl se još uvijek nalazi u Kini i osoba koja se brine o njemu od Varešanina očekuje uputstva šta da radi - da li da ga šalje za Australiju ili da ostane tamo dok se Goran ne oporavi i nastavi put.

Ipak, on očekuje probleme čak i ukoliko se odluči nastaviti put u toku ove godine. Naime, Višnjić će najvjerovatnije morati tražiti nove vize za Mongoliju i Rusiju jer će trenutne uskoro biti beskorisne.

Goran je do sada uspio da prođe jednu trećinu svoga puta kojeg je posvetio budućnosti svoga gradića. Vareška ekonomija i niska primanja onih koji imaju sreću da rade loše utječu na finansiranje škola i finasniranje programa za mlade koji bi trebali da budu budućnost Vareša.

"Ograničenim školstvom djeca ne dobijaju pažnju kakvu zaslužuju. Trebam vašu pomoć kako bi vratili život u Vareš", napisao je Višnjić na prezentaciji u okviru stranice GoFundMe preko koje svi mogu pomoći djeci nekada prosperitetnog bosanskog gradića.