lifestyle
36

Pariz se ekološkim pisoarima bori protiv uriniranja po ulicama

FENA
Dva ekološka pisoara u kombinaciji s cvjetnim žardinjerama i prostorom za kompost postavljena su u jednom od najsmrdljivijih dijelova Pariza, iza željezničke stanice Gare de Lyon, a krajnji cilj pokusa je senzibiliziranje stanovnika i turista da ne uriniraju po skrivenim dijelovima pariskih ulica, kazali su njihovi izumitelji.

"Uriniranje po ulicama Pariza problem je grada već desetljećima", kazao je jedan od izumitelja pisoara-žardinjere nazvanog Uritrottoir, Laurent Lebot.

U ekološki pristupačnom donjem dijelu pisoara urin se "skladišti" u mješavini suhih prirodnih materijala: piljevine, slame i iverja, koji se kasnije pretvaraju u kompost. Kazao je da se na taj način koriste dva otpada, a uokolo se ne širi nesnosan smrad.

Lebot je objasnio da su veći modeli Uritrottoira napravljeni tako da mogu apsorbirati urin više od 600 prolaznika prije nego što ih je potrebno isprazniti. Dodaje da su pisoari-žardinjere postavljeni i u njegovom rodnom gradu Nantesu u kojem se nalazi sjedište njegove firme Faltazi.

"Ljudi se smiju, mnogima su Uritrottoiri zabavni, no većina ih smatra da su jako dobra zamisao", kazao je Lebot.

Reciklirajući i apsorbirajući materijali garantuju da iz Uritrottoira nema nikakvog smrada, ističe Lebot te kaže da jedan košta 3.000 eura.