lifestyle
40

Nasljednica indijskih vladara koji su izgradili Taj Mahal živi u bijedi

Klix.ba
Sultana Begum
Sultana Begum
Iako su njeni preci živjeli u luksuznim palačama i vladari velikim i bogatim carstvom, život Sultane Begum potpuno je drugačiji od njihovog.

Za razliku od uslova u kojima su živjeli vladari iz dinastije Mughal, Begum živi u sirotinjskoj četvrti na periferiji Kalkute. Ova 60-godišnjakinja potomak je posljednjeg indijskog cara Bahadura Shaha Zafara, a bori se da sastavi kraj s krajem, živeći od mizerne penzije.

Od smrti njenog supruga, princa Mirze Bedara Bukhta, 1980., Begum živi u siromaštvu. Nasljednica dinastije Mughal živi u sićušnoj dvosobnoj kolibi, a kuhinju dijeli sa susjedima, dok veš pere na ulici, koristeći javne česme. Živi sa jedinom neudatom kćerkom, Madhu Begum.

"Moje druge kćerke i njihovi supruzi su siromašni ljudi. Jedva imaju i za sebe te nam ne mogu pomoći", kaže Begum.

Mjesečno prima penziju od stotinjak dolara, kojom pokriva svoje i troškove svoje šestero djece.

Posljednjih godina bilo je više kampanja koje su tražile od vlasti da pruže više brige za nasljednike indijske kraljevske porodice, od kojih su mnogi ostali bez ičega kada je britanska vlast okončala dinastiju Mughala.

Ova dinastija je ostavila značajnu arhitektonsku zaostavštinu u Indiji tokom 16., 17. i 18. stoljeća. Taj Mahal je jedan od najznačajnijih spomenika koje su izgradili ovi muslimanski vladari, ali su također izgradili i Crvenu i Agra tvrđavu te vrtove Lahore Shalimar, a svi su danas na UNESCO-voj listi svjetskog naslijeđa.

Begum je provela godine pišući peticije centralnoj i državnoj vlasti i tražeći pomoć. Vlada je, do sada, samo osigurala posao za njenu unuku.

Begum je provela godine vodeći malenu čajdžinicu, a nakon njenog zatvaranja, okrenula se proizvodnji ženske odjeće.

Dinastija Mughal porijeklom je iz Perzije, a Iindijom su vladali od sredine 16. do početka 18. stoljeća. Na vrhuncu svoje moći, vladali su četvrtinom svjetske populacije. Stvorili su sistem puteva i jedinstvenu valutu te ujedinili zemlju.