Za istinske ljubitelje
7

Najbolji vinogradi u svijetu 2020.: Zadivljujući prizori od Južne Amerike do Austrije

Dž. L.
Urugvaj (Foto: CNN Travel)
Urugvaj (Foto: CNN Travel)
Uživanje u čaši vina iz kućne udobnosti jedno je od rijetkih zadovoljstava koje je ljudima bilo dostupno proteklih mjeseci. Ipak, istinski ljubitelji vina znaju da je daleko bolji ugođaj s pogledom na neki od najprestižnijih vinograda na svijetu. Evo koji su proglašeni najboljim ove godine.

Nagrade za najbolje vinograde, u čast modernom vinskom turizmu, trebale su biti uručene ove godine u kalifornijskoj vinskoj regiji okruga Sonoma, ali zbog situacije izazvane pandemijom pobjednici su proglašeni putem interneta, piše CNN Travel.

Južna Amerika ponovo se pokazala kao jedno od najboljih odredišta za ljubitelje vina zahvaljujući svojim prekrasnim vinogradima.

Argentinska vinarija Zuccardi Valle de Uco u srcu doline Unco, u podnožju planinskog vijenca Ande, ponovo se našla na prvom mjestu najboljih vinarija, kao i prošle godine. Porodično preduzeće osnovano 1963. godine pruža ono što organizatori dodjele nagrade nazivaju "precizno proizvedenim visinskim vinom".
Vinarija Bodega Garzon
Vinarija Bodega Garzon

Urugvajski Bodega Garzon, kojeg hvale kao lidera održivosti, našao se na drugom mjestu. Ovaj vinograd pruža vrhunski program degustacija vina, uz brojne zabavne i edukativne događaje. Restoran unutar vinograda sa 120 sjedećih mjesta nudi tradicionalna jela urugvajske kuhinje i panoramski pogled na okolni krajolik.

Nagrade za najbolje vinograde dodjeljuju se na osnovu nominacija žirija kojeg čini više od 500 vinskih stručnjaka iz cijelog svijeta. Kako bi žiri bio reprezentativan, svijet je podijeljen na 18 geografskih regija, te su iz svake regije izabrane desetine stručnjaka.

"Ne postoji unaprijed određeni popis ili kriterij. Stručnjaci obilaze vinograde, degustiraju vina, ocjenjuju ambijent, arhitekturu, osoblje, te na osnovu svojih iskustava daju ocjene", pojasnio je osnivač manifestacije Andrew Reed.

Austrija (Foto: CNN Travel)
Austrija (Foto: CNN Travel)

Titula najboljeg vinograda u Evropi, zanimljivo, nije pripala nijednoj od tradicionalnih vinskih regija Francuske ili Italije, već austrijskoj dolini. Vinarija Domane Wachau, s baroknim dvorcem i okolinom koja je pod UNESCO-ovom zaštitom svjetske baštine, oduševila je žiri svojim bijelim vinima.

Kompletnu listu najboljih vinograda na svijetu pogledajte OVDJE.