lifestyle
3

Nacionalni park u Kolumbiji najznačajnije područje za ugrožene vrste

Klix.ba
Sierra Nevada de Santa Marta
Sierra Nevada de Santa Marta
Prirodni nacionalni park Sierra Nevada de Santa Marta u Kolumbiji proglašen najznačajnijim mjestom kada je riječ o ugroženim vrstama u u svijetu.

Rezultat je to nove studije objavljene ove sedmice u časopisu Science, nakon analiziranja podataka Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Naučnici su ispitali podatke o čak 173.000 zaštićenih područja i 21.500 ugroženih vrsta u svijetu. Ključni faktor pri ocjenjivanju bilo je koliko o određenom području ovise neke ugrožene vrste, te koliko se radi na očuvanju tog područja, ali i tih vrsta.

Zaključeno je kako je ukupno 137 područja u 34 zemalja izuzetno važno za očuvanje, te da mnoga od tih područja nisu pod zaštitom UNESCO-a.

Park u Kolumbiji je, naprimjer, dom niza endemičnih i ugroženih vrsta i on se našao na prvom mjestu liste područja čije je očuvanje veoma važno.

Međutim, to je samo jedno u nizu područja koja trebaju biti pod posebnim nadzorom, jer je ocijenjeno kako je čak 13 posto teritorije na planeti bez potrebne posebne zaštite, budući da na njima obitavaju određene ugrožene vrste čije bi izumiranje značajno narušilo ekosistem.