Cijenjena prehrana
28

Mravi ili kolumbijski kavijar: Kako njihovo konzumiranje može produžiti život

Dž. L.
Foto: Peter Yeung
Foto: Peter Yeung
Najvažniji dan u godini u kolumbijskom gradu Barchari nije Božić, Nova godina ili Uskrs, već dan nazvan La Salida koji mještani dočekuju s velikim uzbuđenjem. Ono što čini posebnim ovaj dan je potraga za velikim mravima.

Kada osvane La Salida, svi mještani bacaju svoje alate, djeca napuštaju škole i trgovine se zatvaraju, a porodice se upuštaju u potragu za velikim mravima koji se smatraju kavijarom kolumbijske regije Santander.

La Salida se obilježava nekad oko marta ili aprila svake godine, kada nastupe sunčani dani nakon obilnih kiša, a Mjesec bude pun. Ovaj dan ustvari označava početak sezone parenja mrava koja može trajati i do dva mjeseca. Za to vrijeme mještani nastoje sakupiti što više mrava, odnosno kraljica u koloniji mrava.

Veliki mravi spremni za razmnožavanje mogu doseći veličinu žohara, a cijenjeni su jer imaju okus poput kikirikija, kokica ili čak hrskave slanine kada su pečeni i posoljeni.

Foto: Peter Yeung
Foto: Peter Yeung

"Imaju jedinstven okus. Podsjećaju me na moju prošlost. Sjećam se vremena kada bi moj djed kupio bačvu punu mrava i mogli ste ih čuti kako puze unutra. Čitava porodica bi sjedila oko bačve i pripremala mrave, jednog za drugim", ispričala je za BBC Travel mještanka Barichare Margarita Higuera.

Ovi mravi su izvrstan izvor bjelančevina, pojašnjava Higuera, a bogati su i nezasićenim masnim kiselinana koje sprečavaju visoki holesterol. Druga istraživanja objavljena u magazinu "Frontiers in Nutrition" otkrila su da mravi sadrže visok nivo antioksidanata i da redovno konzumiranje mrava može pomoći u prevenciji raka.

"Zbog toga mještani Barchare obično žive dugo i zdravo. Mravi nam daju posebnu snagu, posebno oni sa sočnim culonas (velike zadnjice)", kazala je Cecilia Gonzalez-Quintero, vlasnica lokalne trgovine koja prodaje mrave već 20 godina.

Foto: Peter Yeung
Foto: Peter Yeung

Mravi sa velikim zadnjicama konzumiraju se u kolumbijskoj regiji Santander otprilike 1.400 godina. Prema historijskim zapisima, starosjedioci Guane u centralnoj Kolumbiji prvi su počeli uzgajati i kuhati insekte u 7. stoljeću, a mrave su koristili da bi pospješili zarastanje rana. Kasnije su i drugi narodi usvojili ove običaje.

U obližnjem gradu Bucaramanga ogromne metalne skulpture mrava svjedoče koliko poštovanje Kolumbijci imaju prema ovim insketima. Na zidovima po cijelom gradu također su iscrtani mravi, dok se djeca igraju malim plišanim mravima.

Foto: Peter Yeung
Foto: Peter Yeung

Mravi su dio prehrane u mnogim kulturama širom svijeta. Dok ih u Kolumbiji služe kao kokice u kinu, Aboridžini ih, na primjer, iskopavaju iz tla i jedu sirove.

Naučnici su otkrili da neke vrste, posebno mravi sa velikim zadnjicama, sadrže jednako bjelančevina kao i govedina, ali imaju mnogo manje udjela masti.