Ukusno i zabavno
59

Mostarci se zabavljali uz najbolji grah: Grahijada na Rujištu opravdala očekivanja

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Nekoliko hiljada Mostarac i njihovih gostiju i ove januarske nedjelje, kao i prethodne četiri godine, preplavio je planinsko izletište Rujište. Tradicionalnu Grahijadu i ove godine je organizovalo PSD Prenj iz Mostara, druženje i dobra zabava bili su važniji od nagrada.

Adnana Đulimana iz Udruženja građana "Novi val" iz Blagaja znamo iz nekih drugih aktivnosti, ali primjetili smo ga i danas na Rujištu. Sa svojom ekipom probao je otkriti tajnu najboljeg graha, nadajući se pobjedničkom peharu.

"Nisu nagrade bitne, već druženje i socijalizacija u ovako lijepoj atmosferi. Predivna priroda, nije ni hladno, a povod je simpatičan. Nadamo se da ćemo mi pobjediti, a ako tako i ne bude probat ćemo naredne godine", kazao nam je Đuliman.

Grahijada na Rujištu je nastala iz praktičnih razloga, priča nam predsjednik PSD Prenj, Sead Divanović. Planinari su zimi uskraćeni za većinu aktivnosti, onda ovakvim dešavanjima popunjavaju vrijeme dok se snijegovi ne otope, a planinski vrhunci ne budu dostupni rekreativcima.

Divanović je ove godine imao je razloga za zadovoljstvo, kad se uzme broj takmičara, ali i onih koji su iskoristili ovu priliku da se druže i uživaju u lijepom vremenu i najboljem grahu.

Kuhalo se slobodnim stilom, svako je imao slobodu da odabere koji će grah koristiti, te kako će ga pripremati. Takmičenje je vremenski bilo ograničeno na dva sata. Pripremljene specijalitete ocijenjivao je petočlani žiri sastavljen od iskusnih planinara, sa zavidnim iskustvom u pravljenju, ali i probanju graha. Svoj najbolji grah ocjenjivala je i publika, mostarska raja.

"Ove godine, kao što je to bio slučaj i prošle, Grahijada je takmičarskog karaktera, 25 ekipe se borilo za titulu najbolje. Prvo mjesto osvojio je "Livač", drugi su bili "Old Beans", a treća ekipa nazvana "Gimnazija Mostar", kazao je Divanović, naglasivši da je raja za najbolji grah odabrala onaj Udružena građana "Zajedno za naš grad".