lifestyle
114

Grahijada napunila mostarsko izletište Ruište

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Planinarsko sportsko društvo "Prenj" iz Mostara ove nedjelje organiziralo je treću, već sad tradicionalnu Grahijadu na Ruištu. Ne pretjerujemo ako kažemo da se više od hiljadu Mostaraca i njihovih gostiju ovim povodom uputilo prema izletištu sjeverno od grada.

Grahijada već sad postaje tradicija mostarskih planinara, simpatična manifestacija druženja uz dobru hranu i izuzetno pozitivnu atmosferu, koju rado posjete svi oni željni planinskog zraka i bijega od gradske svakodnevnice.

Dodatnu draž naravno daje takmičenje prijavljenih ekipe u spremanju graha. Prijave su trajale duže vrijeme, a organizator je pripremio i relativno stroga pravila za učesnike. Grah se tako mogao natapati i dan ranije, dva kilograma su maksimalna količina graha po ekipi, a vrsta graha i začini su prepušteni izboru takmičara.

O ocjenjivanju brigu je vodio stručni žiri kojeg su sačinjavali predstavnici organizatora, ali i najbolji profesionalni mostarski kuhari. Nagradu je dodjeljivala i publika, za koju je priređena i uvijek popularna tombola.

Predsjednik PSD "Prenj" iz Mostara, Sead Divanović govori nam da i ova Grahijada nadmašila očekivanja organizatora.

"Sve prolazi u sjajnoj atmosferi, Ruište je zaista prepuno posjetitelja, toliko da su na prilaznim cestama bile značajne gužve i zastoji. Atmosfera pokazuje zašto je ova manifestacija brzo privukla mase i postala tradicionalna", kaže Divanović.

Gužva, ali i poledica na pristupnoj cesti radila je problema pri dolasku posjetitelja na samu planinu.

"Učestvuje je 21 prijavljena ekipa, koje se bore za tri nagrade koje dodjeljuje žiri, jednu nagradu publika, ali sve je ovdje u znaku dobrog raspoloženja", kazao nam je još Divanović.

Organizator je pripremio uslove za takmičenje, ognjišta, drva i grah za posjetioce. Posjetitelji su mogli probati obilje ukusnog graha, kuhanog vina i čaja, ali i u uživati u šetnjama po snijegom prekrivenim padinama Ruišta.