Napravite sami losion
25

Želite se riješiti mrlja od sunca na koži? To ćete uspjeti pomoću ovih prirodnih sastojaka

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Imate na licu pigmentacijske mrlje ili pjegice te ih se želite riješiti. To možete i prirodnim putem pomoću sastojaka iz svoje kuhinje.

Za to će vam biti potrebni peršun i limun ili jabučni ocat. Pripravak smanjuje pojavu pigmentacijskih mrlja i pjegica te ujednačuje ten.

Peršun je bogat je vitaminima i mineralima te sadrži eterična ulja s visokim sadržajem kalija i mangana. Ljekari su ga često predlagali kao lijek protiv groznice, bolesti bubrega, bolesti mokraćnih puteva, dijabetesa, upale očiju, pa čak i impotencije.

U svijetu ljepote list peršina je već stoljećima poznat po svojim izbjeljujućim i regenerativnim svojstvima. Naime, sređuje crvenilo, razne iritacije i otečenost, ali ujedno tonizira kožu. Starije su ga generacije koristile i protiv bora, čak i na području oko očiju.

Potrebni sastojci:

  • dvije kašike nasjeckanog peršunovog lista

  • jedna kašika limunovog soka ili jabučnog octa

  • 200 ml vode

Losion ćete napraviti tako što ćete nasjeckani peršun preliti sa 200 ml kipuće vode i kuhati na tihoj vatri 15 minuta. Potom ćete ga skinuti s ringle i ohladiti.

Poslije procijediti i dodati jednu čajnu kašiku soka od limuna ili jabučnog octa. Preliti u staklenu bočicu te ga možete čuvate u fižideru 5-6 dana.