Pozivi na bojkot
208

Zara razbjesnila javnost posljednjom reklamom: "Je li vam inspiracija genocid u Palestini?"

N. O.
Foto: Tim Walker
Foto: Tim Walker
Na profilima na društvenim mrežama brenda Zara osvanule su reklamne fotografije nove kolekcije, a u kojima su mnogi prepoznali povezanost sa stradanjem Palestinaca te se poziva na bojkot.

Reklamne fotografije za kolekciju jakni nazvanu Collection 04 uključuju modele koji poziraju u zimskom okruženju, ali s dodacima u kojima su korisnici društvenih mreža pronašli vezu s ratom Izraela i Hamasa te stradanja palestinskog naroda.

Naime, na fotografijama se mogu vidjeti modeli koji naizgled poziraju u umjetničkom studiju zajedno s kipovima u pozadini.

Međutim, scenografija u kojoj manekenka pozira u zatvorenoj kutiji dok se ispred nje nalazi ljudska figura zamotana u bijeli najlon nije naišla na odobravanje.

Mnogi su je povezali s dešavanjima u Palestini gdje su ovakve scene zamotanih tijela svakodnevnica. Kampanja također sadrži kamenje, ruševine i kartonski izrez koji je neke podsjetio na kartu Palestine.

Kontroverzne fotografije izazvale su izrazito negativnu reakciju, posebno kod pojedinaca koji su nekada bili lojalni kupci brenda.

Komentatori su izrazili šok, užasnutost i bijes zbog onoga što su doživjeli kao očigledan pokušaj korištenja osjetljivih političkih pitanja u marketinške svrhe.

"Vilica mi je pala kada sam ovo vidjela. Bojkotujem doživotno. Ne mogu da vjerujem šta gledam", napisala je šokirana korisnica društvenih mreža dok su se drugi pitali je li kampanja "zasnovana na genocidu".

"Mislite li da je ubijeno 20.000 ljudi i da je normalno da njihovu smrt koristite kao marketinški metod? Nemojte izlaziti i reći da niste htjeli... odvratno", "Ovo je odvratno! Kakva sramota! Napravili ste kampanju zasnovanu na genocidu koji se dogodio u Gazi. Umiru nevini!", "Ne samo da se referira na genocid već je i ružan dizajn koji izgleda kao da je moja baka ostala bez tkanine i sastavila sve što je ostalo", samo se neki od komentara.