Moda i ljepota
34

Tijela sredovječnih žena na reklamama u cilju prestanka demoniziranja procesa starenja

Klix.ba
Serija radova pod nazivom "Old Bags Taking A Stand" ima cilj da prikaže tijela žena u srednjim godinama, te se naruga konzumerizmu i ideji "savršenstva", prikazujući i drugu stranu medalje, kao i činjenicu kako je starenje potpuno prirodna stvar.

Za potrebu ovog projekta fotografisane su žene u dobi od 45 do 70 godina, svih oblika tijela, rasa i veličina. Sve žene su pozirale u donjem rublju sa kesama određenih brendova na glavi.

"Skrivanje njihovih glava kesama tjera gledatelje da pažnju obrate na tijelo na koje ovom prilikom želimo staviti fokus jer je ono ono koje priča priču i šalje poruku", kažu autorice ovog projekta Lori Petchers i Faith Baum.

Autorice projekta navode kako im je cilj bio da žene srednjih godina i one koje prolaze kroz menopauzu znaju da nisu same, te kako se sve žene prije ili kasnije suočavaju sa ovim promjenama.

"Tijela žena srednjih godina rijetko viđamo na reklamama, a mnogo žena srednjih godina ne znaju koje su to uobičajene promjene koje se dešavaju ženskom tijelu u određenim godinama. Misle da su jedine koje imaju obješenu kožu, mlohava bedra, stomak i ostalo. Mnoge žene srednju dob vide kao kraj - kraj seksualnosti, roditeljstva, mladosti, ali ne mora biti tako. Jako je važno da starenje prestanemo demonizirati i počnemo ga posmatrati kao prirodan proces. Jako je važno da se možemo osjećati ugodno u svojoj koži", navode Baum and Petchers.

Knjiga fotografija "Old Bags Taking A Stand" donosi fotografije, intervjue sa ženama, kao i anegdote sa snimanja.