Moda i ljepota
0

Prirodna kozmetika nije uvijek najbolji izbor

Sarajevo-x.com
U posljednje vrijeme se sve više priča o upotrebi prirodne kozmetike nauštrb one sintetičke, te na korištenju kućnih preparata umjesto skupih krema i losiona poznatih kozmetičkih kuća.

No, stručnjaci ističu da prirodni, kućni preparati ne moraju uvijek biti najbolje rješenje za vašu kožu.

Mnoge slavne osobe su posljednjih godina 'prigrlile' prirodnu kozmetiku ili onu poznatih kozmetičkih kuća koja je garantovano izrađena od prirodnih sastojaka kao što su med, eterična ulja, soja, voće ili žitarice.

No, soja naprimjer, iako poznata kao izvrstan emolijent (supstanca koja omekšava i hidratizira kožu), isto tako je i moćan fitoestrogen koji se kao i hormon estrogen povezuje s nastankom raka dojke, te raka ženskih reproduktivnih organa.

Niti jedan kozmetički proizvod od soje nema oznaku 'fitoestrogen', mada bi to ljudi trebali znati.

Također, dokazano je da maslinovo ulje otežava zacjeljivanje rana i crvenila, te da se u tim slučajevima ipak trebaju koristiti odgovarajući proizvodi za iritaciju kože.

Neka eterična biljna ulja kao što su ulje lavande i čajevca pospješuju lučenje ženskih hormona i tinejdžeri ih ne bi trebali koristiti.

Takozvana 'zelena' ili prirodna kozmetika je u prošloj godini zabilježila najveći rast prodaje s obzirom na recesiju, čak za 20 posto, tako se čini da se zapravo radi o dobro smišljenom marketinškom triku velikih kompanija.

Prirodna kozmetika je, po mišljenju stručnjaka iz agencije Terra Choice, možda više urbani mit jer se supstance iz prirode ne moraju nužno razlikovati od onih iz laboratorije.