Moda i ljepota
0

Prezervativ neefikasan protiv AIDS-a

NINA
Insistiranje na seksualnoj apstinenciji kod mladih efikasnije je u borbi protiv HIV virusa koji izaziva sidu nego insistiranje na upotrebi prezervativa, ocijenio je danas u Berlinu američki koordinator za borbu protiv te bolesti Randal Tobias.

Tobias je podsjetio prilikom konferencije za novinare, na međunarodnoj konferenciji o sidi, da statistički podaci pokazuju da se prezervativi nisu pokazali učinkovitima, javila je francuska novinska agencija AFP.

Prezervativi su bili okosnica dosadašnjih kampanja za sprečavanje side, no pošto je broj zaraženih u svijetu nastavio s rastom, zaključak je da su oni neučinkoviti.

Zbog toga će novi petogodišnji program borbe protiv side u Sjedinjenim Američkim Državama, koji će koštati 15 milijardi dolara, ohrabrivati, između ostalog, apstinenciju kod mladih, monogamiju i upotrebu prezervativa kada je riječ o prostitutkama i njihovim klijentima.

Na tu strategiju ukazao je, djelomično, i uspijeh apstinencije u prevenciji side postignut u centralnoafričkoj državi Ugandi.

Afrika je inače kontinent sa najviše zaraženih od side koji čine između 20 i 40 posto odraslih stanovnika.