Moda iz BiH u Lisabonu
0

Portugalci su ponosni na Zeničanku Lidiju Kolovrat

Sarajevo-x.com
Lidija Kolovrat
Lidija Kolovrat
Trećeg dana ovogodišnje sedmice mode u Lisabonu svoje kreacije veoma uspješno predstavila je i jedna Bosanka, Lidija Kolovrat.

Dizajnerica rođena u Zenici predstavila je ženske kreacije za proljeće/ljeto 2011.

Iznoseći svoju viziju o gravitaciji, odnosno o, kako kaže, padu sa 79. sprata zgrade, Lidija se poigrala sa pikselima. Bijela, crna i metalik boje preovladavaju na svili, pamuku, koži i drugim materijalima.

Magazin "Up" Lidiju naziva multidisciplinarnom umjetnicom koja je sebe pronašla u Portugalu, mjestu gdje slobodno može raditi ono što osjeća u svojoj duši.

Kolovrat je rođena 1962. godine, studirala je modni dizajn i režiju na Akademiji u Zagrebu, a pred sami početak rata u bivšim jugoslovenskim republikama, tačnije 1990. godine odlazi u Lisabon. Tamo se odmah istakla kao vrsna umjetnica.

Njeni radovi bili su izloženi u brojnim galerijama i muzejima diljem Lisabona, a Portugalce je odmah zadivila svojim instalacijama, radom na brojnim performansima, dramama, operama…

Istovremeno, slavna Zeničanka se bavila dizajnom, te je po dolasku u Lisabon otvorila svoju radionicu Kolovrat Lab, gdje je stvarala svoje kreacije koje odišu originalnošću i koje su baš zbog toga veoma brzo postale jako tražene u tamošnjim modnim krugovima. Njene kreacije uglavnom predstavljaju spoj ekscentričnosti i avangarde.

Umjetnica tvrdi kako se u Portugalu osjeća slobodnom, tamo može osloboditi svoju maštu i ostvariti svaku ideju.

"Čvrsto vjerujem u to da treba živjeti u mjestu u kojem nismo rođeni, jer samo tako možemo stvari sagledati iz druge perspektive", kazala je Kolovrat.

Umjetnica je ispričala i to kako je u Portugalu prvi put bila krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je autom putovala po Evropi. Putujući i obilazeći zemlju uzduž i poprijeko, shvatila je da je to država u kojoj želi živjeti, te se 1990. godine tamo i nastanila.

"Ne osjećam se kao useljenik. Kada se bavite kulturom, onda pojam domovine nije bitan", istakla je slavna umjetnica.