Nova kolekcija
0

Louis Vuitton i Jeff Koons predstavili torbe ukrašene umjetničkim djelima

Klix.ba
Umjetnik Jeff Koons i čuvena francuska modna kuća Louis Vuitton udružili su snage i dizajnirali kolekciju torbi koja ima za cilj predstaviti slike Da Vinčija, Van Gogha, Rubensa, Fragonarda i Tiziana, a koju su nazvali "Masters".

Jeff Koons jedna je od najpoznatijih ličnosti na savremenoj umjetničkoj sceni i poznat je po radu s popularnim kultnim predmetima, slikama i skulpturama. Postao je popularan zbog pretvaranja kič slika i predmeta u umjetnost, a sada je odlučio vratiti veliku umjetnost u pop kulturu.

Kolekcija "Masters" je inspirisana Koonsovom "Gazing Ball" serijom slika iz 2015. godine - serijom ručno oslikanih reprodukcija djela starih majstora.

"Vjerujem da su ove torbe prava umjetnost i nadam se da će onaj ko bude šetao ulicom s ovom torbom zaista slaviti čovječanstvo i osjetiti emotivnu vezu", rekao je Koons za NewYork Times.

Na svakoj torbi "Masters" kolekcije velikim zlatnim slovima ispisano je ime izvornog umjetnika. U unutrašnjosti svake torbe nalazi se portret, kratka biografija izvornog umjetnika i naziv slike koja je oslikana na torbi.

Čuveni LV logo koji se nalazi na vanjskom dijelu torbe promijenjen je u inicijale JK (Jeff Koons). Na svakoj torbi se nalazi i privjesak u obliku zeca koji je Koonsov najdraži motiv.

Na projektu "Masters" radio je u tajnosti godinu dana. Osim torbi dizajnirao je i marame, privjeske za ključeve, novčanike i futrole za laptope.

Kolekcija će se naći u odabranim prodavnicama od 28. aprila 2017. godine.