Dobila brojne reakcije
54

Iranska manekenka na festivalu u Cannesu nosila haljinu u znak protesta: Za naš narod

L. R.
Mahlagha Jaberi (Foto: Instagram)
Mahlagha Jaberi (Foto: Instagram)
Iranska manekenka Mahlagha Jaberi nedavno je prisustvovala festivalu u Cannesu, a za tu priliku je odlučila poslati znakovitu poruku svojoj zemlji.

Naime, ova iranska manekenka izazvala je pomutnju svojom odlukom da na filmskom festivalu dođe u haljini s ukrasom u stilu omče. To je način da izrazi proteste protiv režimskog smaknuća u Iranu.

U dugoj crnoj haljini dizajnerice Jile Saber, ova 33-godišnja manekenka je izazvala brojne pozitivne, ali i negativne reakcije ljudi. Ono što se na Cannesu nije moglo vidjeti jeste da se na pozadini haljine nalazio natpis "stop smrtnim kaznama".

"Dok se nevini Iranci pogubljuju, Mahlagha Jaberi je mislila da bi bilo dobro odjenuti haljinu na koju je ušivena omča i zatim snimiti zavodljivi video koristeći pjesmu koja je postala himna prosvjednika. Apsolutno sramotno na sve strane", napisao je novinar Yashar Ali na svom Twitter profilu.

Nešto kasnije, manekenka je odgovorila na kritike, rekavši da je htjela skrenuti pozornost medija na nezakonita pogubljenja iranskog naroda, ali da joj političke izjave nisu bile dopuštene tokom festivala pa je morala sakriti i natpis na haljini.

Organizacija za ljudska prava Iran sa sjedištem u Norveškoj 19. maja je navela da je u Iranu od 1. maja najmanje 90 osoba pogubljeno, a Iran se i dalje suočava sa oštrim sankcijama SAD-a, EU-a i UN-a zbog kršenja ljudskih prava i svog nuklearnog programa.