Drugačiji pristup
2

Facebook pomaže vlasniku Zare da reklamira odjeću pomoću videoigara

N. O.
"Pacific Game" (Foto: Twitter)
"Pacific Game" (Foto: Twitter)
Zahvaljujući uspjehu online prodaje i digitalnog poslovanja, grupacija Inditex u čijem je vlasništvu poznata modna marka Zara, u saradnji sa Facebookom i Instagramom pokreće igricu pomoću koje će reklamirati vlastite proizvode.

Kako navodi magazin Business of Fashion, nakon što je izgradio najveće svjetsko modno carstvo bez upotrebe TV i reklamnih panoa, vlasnik Zare na drugačiji način pokušava prodati svoje haljine, majice i jakne - ovaj put kroz videoigre.

Španska grupacija Inditex odgovara na nove trendove internetske prodaje udruživanjem s Facebookom i Instagramom kako bi razvili igru "Pacific Game", a u cilju privlačenja mlađih kupaca za brend Pull & Bear.

Kako su pojasnili u saopćenju ne radi se o uspostavljanju direktne prodaje, već o izgradnji odnosa s mlađim kupcima. Online prodaja je prošle godine donijela trećinu prihoda Inditexa, a dio od 3 milijarde dolara koliko je predviđeno za nove investicije iskoristit će, između ostalog, za proizvodnju videoigara.

Iako modne marke imaju mnoštvo ponuda za reklamiranje na videoigricama, Inditex u saradnji s Facebookom čini korak dalje kreiranjem vlastite igre kojom planiraju privući više prometa na web stranice, povećati broj preuzimanja mobilnih aplikacija i ponuditi zabavnije načine za distribuciju kodova za popuste.

"Pacific Game" prati kupca kako putuje iz Kalifornije u Tokio skupljajući odjeću i izbjegavajući prepreke na putu, a igrači kontrolišu lik okretanjem lica. Igrici se pristupa s Pull & Bearovih Instagram i Facebook računa i web stranice.

Ovo nije prvi slučaj miješanja svijeta mode i videoigara, a prethodno je luksuzni brend Burberry pokrenuo igricu kao dio kampanje TB Summer Monogram čije je zaštitno lice prošle godine bila Kendall Jenner.